SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sokszor elmondott tény, hogy az előző évtizedben elhanyagolt infrastruktúra miatt a távközlési szolgáltatás mennyiségi színvonala igen alacsony, messze elmarad az igényektől és az európai színvonaltól. Különösen súlyos a helyzet azokon a területeken, ahol még kézi kezelésű központok üzemelnek, és ilyen térség a képviselő úr által is jelzett Csorna és környéke is.
Az említett, Svájcban leszerelt és a részünkre felajánlott, mintegy 25 éves rotary-központ ismételt üzembe helyezése azonban gazdasági és műszaki okok miatt sem kívánatos. A rotary-központ beszerelése jelentős átalakításokat igényelne, és elavultsága miatt a jövő igényeit és szolgáltatásait nem tudja kielégíteni. Ehhez még további költségek járulnának, az üzemeltetési többletköltségek a magasabb fenntartási igényekből adódóan, valamint a nagyobb épületszükséglet, a helyi hálózat bővítése, annak csatlakoztatása az országos távközlési rendszerhez. A központon kívüli költségek a teljes beruházás közel 65%-át tenné ki, így a teljes beruházási költség az 1990-es árakon számítva valóban mintegy 1,4 milliárd forint. A Távközlési Vállalatnak 1 milliárd forintot kellene biztosítani ahhoz, hogy a felajánlott berendezések működőképesek legyenek. Az ehhez szükséges fejlesztési pénzeszközzel jelenleg többletként a vállalat nem rendelkezik.
Szólni kell továbbá arról, hogy a beruházás átfutási ideje jelentős, közel két év, amely legjobb esetben is az 1993-as év végi üzembe helyezést tenné lehetővé. Erre az időpontra azonban már jóval korszerűbb megoldás is teljesülhet.
Jelenleg a Távközlési Vállalat szakemberei a helyi önkormányzatokkal együttműködve vizsgálják Csorna és térségének a távközlési hálózat fejlesztésére egy befektetési társaság létrehozását, és ez a helyi erőkre is alapozó kezdeményezés mintegy két éven belül korszerű távközlési hálózat üzembe helyezését tenné lehetővé. Ez időpontig az országos hálózathoz való csatlakozás is kiépíthető.
A távközlési fejlesztés koncepciója, hogy a hazai, nem elektronikus vezérlésű rotary-központokat ma a legkorszerűbb, úgynevezett digitális központok váltsák fel. A visszautasított központ ügyében a minisztérium állásfoglalását 1991. május 29-én megküldte a sajtónak is, többek között a Kisalföld című lap főszerkesztőjének is, ahol tulajdonképpen a lakosság, illetve az ezen a környéken élők részére a tájékoztatás megtörtént.
Rátérve a konkrét kérdésekre.
1. Távlati fejlesztési elképzeléseinknek az úgynevezett digitális központok kiépítése felel meg. A központ beszerzése a rendszerválasztó tender alapján kiválasztott Ericsson- vagy Siemens-központok lehetnek. Egy tízezer vonalas központ ára mintegy 200 millió forint. Éppen fele az egyébként már sehol sem gyártott rotary-központok árának.
2. A Távközlési Vállalat jelenleg még valóban monopolhelyzetben van. A minisztérium által készített törvényjavaslat – amelynek előterjesztése az őszi időszakra megtörténik – már számol a koncessziós pályázat kiírásának lehetőségével. Ennek eredményeként várható, hogy a távközlési piacon is kialakul a verseny. Ez feltétlenül gyorsítja majd a távbeszélő-hálózat bővülését, és szolgálja az ország egész területén a települések lakosságának érdekeit.
3. A Távközlési Vállalat hároméves fejlesztési programjában szerepel a falvak belföldi és nemzetközi távhívásra alkalmas, visszahívható, nyilvános, pénzbedobó készülékkel való ellátása. Ezen terv eredményeként 1993 végén minden településről – így Farádról is – az ország bármelyik részére lehet telefonálni. E program teljesülésének biztosítékát az jelenti, hogy a Távközlési Vállalat rendelkezik a szüksges fejlesztési forrásokkal, valamint hogy a minisztérium árhatósági jogkörénél fogva számonkéri a fejlesztési célú tarifaemelésből megvalósított bővítéseket, köztük farádi nyilvános távbeszélő-állomás létesítését is. Kérem tisztelt képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me