SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Urak! Állandó téma a Parlament előtt a kötelező biztosítás, és bár úgy tűnik, ezek szerint néhány félreértés még mindig van ezzel kapcsolatban. Annak ellenére van ezzel kapcsolatban félreértés, hogy a múltkori kérdés után a képviselő urak és a Pénzügyminisztérium képviselői konzultáltak egymással, minden szükséges adatot átadtunk, betekinthettek a képviselő urak ezekbe a kérdésekbe.
Ennek ellenére megismételnék néhány adatot: 1989-ben 4,7 milliárd volt a kárfizetés összege. 1990-ben 8,7 milliárd. Ezek a kifizetések nemcsak a gépjármű kárköltségeiből adódtak, hanem munkadíjakból, járadékokból és egyéb vagyoni károkból is.
1991-ben a biztosítók 17-18 milliárd kárfizetéssel számoltak tervként vagy prognózisként. A több mint kétszeres növekedésnek nyilván számos oka van, de szeretném előrebocsátani, hogy rendkívül bizonytalan mindezeknek a becslése, ezért önmagában az a konstrukció, amely azt biztosítja, hogy ebből az üzletágból nem tehetnek nyereségre szert a biztosítók, hanem vissza kell forgatniuk a biztosítottaknak, a bizonytalansági tényezőknek a kiküszöbölésére legalább bizonyos mértékű garanciát adnak.
Ennek ellenére szeretném megemlíteni, hogy örvendetes módon változóban van a gépkocsipark, sokkal jelentősebb értékű gépkocsik szaladnak az ország közútjain. Hasonló hatása van annak, hogy a gépkocsi-alkatrészárak mind a két relációból bejövő gépkocsiknál jelentősen eltérnek az 1989-es árszinttől.
Hozzá kell tenni a szervizköltségek és szolgáltatások díjának elmúlt két évben történt változását, amelyek bizonyos mértékben indokolják, hogy a kárkifizetés nő. Meg kell említenem azt is, hogy több mint 12 ezer járadékfizetéses is ott van azok között, akiket az elkövetkező bevételekből kell pótolni.
Hangsúlyozni szeretném, hogy mechanizmus van arra a kormányrendelet alapján, hogy állandó kontroll alatt legyen a biztosítók ilyen irányú tevékenységének jövedelmezősége. Arra is törekvés van, hogy biztosítható legyen: ebből az üzletágból származó jövedelem visszaperegjen azokhoz, akik biztosítottak.
A második kérdésükkel kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy a Kormány tervezett rendelete tartalmazza azt a lehetőséget, hogy havi biztosítási díjra álljon át a biztosító. Úgy tapasztalható, a bevezetés meglehetősen bonyolult átállásának évében erre nem nagyon vállalkoztak, de a lehetőségük megvan, s gondolom, meglesz a módja annak, hogy erre az elkövetkező évben válaszoljanak.
Amit a kérdés burkoltan tartalmaz, hogy szociális szempontokat kell-e figyelembe venni a biztosítási díj kialakításakor, úgy gondolom, ezzel kapcsolatban elég határozott lehet az álláspontunk abban a tekintetben, nem valószínű, hogy azért kellene a gazdagokat más biztosítási díjjal terhelni, hogy a szegények autózhassanak. Önmagában a veszélyes üzem ténye az, ami szükségessé teszi a biztosítási rendszer bevezetését.
Én úgy gondolom, hogy ez a most kialakuló új rendszer konform a működő országok hasonló gyakorlatával, és tisztelettel kérem a képviselő urakat és hölgyeket, támogassák azt, hogy erre az Európában bevett és szokásos biztosítási rendszerre zökkenő nélkül át tudjunk állni. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me