SZALAY GÁBOR (SZDSZ):

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ):
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek a bizottság jelentésével, de ha megengedik nekem, hogy 1-2 perc erejéig még többet is szóljak, akkor ezt megtenném.
Ha valaki vette a fáradságot és végigolvasta azt a választ, amelyet májusi interpellációmat követően kaptunk az ipari és kereskedelmi miniszter úrtól, majd ezt követően elolvasta a most elénk terjesztett dupla miniszteri választ, mármint amin azt értem, hogy két miniszter úr is aláírta, tehát ha elolvasta ezt a két választ, akkor látja azt az óriási különbséget, amely megállapítható a két válasz között. Az embernek az az érzése, hogy néha van eredménye az interpellációnak. Ezt én ebbe a kategóriába sorolnám.
Ezért mindenekelőtt köszönetemet szeretném kifejezni mindazon képviselőtársaimnak, akik annak idején tartózkodás vagy "nem" szavazattal lehetővé tették, hogy a megszólított intézmények javítottak az akkori silány teljesítményükön, és mostanra egy olyan intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amelyről feltételezhető, hogy érdemben fog javítani a színesfém-forgalmazás és -kereskedelem területén kialakult dzsungelállapotokon.
Röviden, miről van szó? Tulajdonképpen minden olyan célt, amit ezzel az interpellációval megcélozhattunk, úgy mondható, hogy elértünk. Engedélyköteles tevékenységgé lesz besorolva a színesfém és alumíniumhulladékok forgalmazása és kereskedelme. Ezen túlmenően még egy szakmai feltételrendszernek is meg kell felelniük mindazon kereskedőknek – kis- és nagykereskedőknek –, akik ezzel a kereskedelmi ággal foglalkoznak a jövőben.
Ez a két változtatás mindenekelőtt jelentős jogszabályi változtatásokat feltételez; továbbá szakmai szövetségekbe fognak tömörülni a hulladékkereskedelemmel foglalkozó kereskedők, és feltételezhető, hogy ez szakmai önkontrollt is fog eredményezni. Továbbmenőleg az exportrendellenességek, de akár mondhatnám úgy is, hogy az eddigi tulajdonképpen csempészés, ami folyt a színesfémekkel, alumíniummal, rézhulladékokkal, okmányegyeztetéssel tulajdonképpen kizárásra kerül. Ezen azt kell érteni, hogy a határon egyeztetni fogják a szállítási okmányokat a külkereskedelmi engedélyezési okmányokkal.
Ezen túlmenően a válaszból megtudhatjuk, hogy még ebben az évben az export-import engedélyezés rendszerét az Európai Gazdasági Közösség országaiban és az EFTA-tagországokban elfogadottakhoz közelítik, illetve integrálják.
Végül tán az egyik leglényegesebb pont, hogy számlaadási és bizonylatolási kötelezettséget fognak előírni mind a kis-, mind a nagykereskedőik számára. Ezek az intézkedések remélhetőleg elejét fogják venni és kizárják az olyan szomorú esetek megtörténtét is, amiről az ipari és kereskedelmi miniszter úr beszélt nekünk akkor a válaszában. Nevezetesen arra gondolok, hogy még egy templomtoronyról is kilopták a harangot ezek a szorgos "gyűjtők". Márpedig erre a harangra ugye nagy szükségünk van mindannyiunknak, nemcsak azért, amiért elsősorban mindannyian gondolunk rá, hanem a miniszterelnök úr emlékezetes hétvégi beszédéből tudjuk, hogy a harang nagyon fontos mindannyiunknak, azoknak az erős, izmos, daliás férfiaknak is, akik a kormánypozíciókból ennek a harangnak a kötelét húzzák és azoknak a kicsinyke ellenzéki legyecskéknek is, akik ezen a harangon ugrálnak.
Mindezek után befejezésül én az Országgyűlésnek elfogadásra javasolnám ezt a miniszteri választ, azzal a megjegyzéssel, hogy itt természetesen az összes lényegi intézkedések jövőbeni határidőhöz vannak kötve – a legtöbb közülük III. negyedéves határidőhöz –, erről nem szabad elfeledkeznünk, és annak idején – én bizonyos vagyok benne, hogy – rá fogok kérdezni az illetékes minisztereknél a jelzett és megígért intézkedések megtételére.
Köszönöm szépen türelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me