TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Úgy látszik, ma ilyen halász-vadász napunk van itt a Parlamentben. (Derültség.)
Ettől függetlenül teljesen helytálló az interpellációnak az a megállapítása, amely szerint erdeink jelenlegi nagyvadállománya meghaladja az erdőállományok természetes vadeltartó képességét. A túlszaporodott vadállomány igen nagy károkat okoz az erdősítésekben, erdőtelepítésekben, és így az erdőgazdálkodásnak is súlyos problémákat okoz.
Tény az is, hogy a jelenlegi vadászati állományszabályozási gyakorlat nem helyettesíti, és nem is helyettesítheti, a biológiai egyensúly fenntartásában a nagyragadozók szelekciós szerepét. Éppen ezért természetvédelmi szempontból rendkívül örvendetes, hogyha erdeinkben időnként meg-megjelenik egy-egy, a hazai vadállományból eltűnt, kipusztult, kipusztított nagyragadozó.
A hiúz nemzetközi védelem alá helyezését megelőzően már több országból kipusztult, Magyarországról is, mindösszesen a Szlovákiából áttelepült néhány példány élt nálunk… (derültség) … és Európában is mindösszesen ötezer hiúzt tartunk számon. (Zaj.)
A létszámcsökkenés fő oka, az erdőterületek megfogyatkozásán kívül, kíméletlen üldözése volt. Természetes ellensége az emberen kívül úgyszólván nincs. Legjelentősebb létszámcsökkentése az autóközlekedések miatt és a védett állat indokolatlan elejtésének minősíthető.
Sajnálatosan így esett áldozatul az elmúlt évben hazánkban több farkas, vadmacska és az interpellációban is említett hiúz, amelyet a Bükki Nemzeti Parkban múlt év december 28-án a Hór völgyében dr. Fedor József budapesti lakos ejtett el.
A hiúz eszmei értéke húszezer forint. (Folyamatos zaj.) Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy ez az eszmei érték nem tükrözi a védett állat tényleges értékét…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me