VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pető Iván a saját módosító indítványuk mellett érvelt, én az eredeti törvénytervezet mellett, következésképpen az ő indíványuk ellen szeretnék néhány mondatot szólni.
Meglepetéssel olvastam módosító indítványukból, hogy az eredeti tervezethez képest egyrészt korlátozást, másrészt bővítést javasolnak.
Bővítést abban a tekintetben, hogy a kezelés ügyét ki akarják terjeszteni az MDP, illetve a Magyar Kommunista Párt olyan irataira is, amelyek a hatalom átvétele előtt keletkeztek.
Az én megítélésem szerint – és gondolom, hogy ebben nem vagyok egyedül – ez teljesen jogszerűtlen eljárás lenne. Akkor ugyanis, bár az ismert körülmények folytán gyakorlatilag minden másnál erősebb párt volt a Magyar Kommunista Párt, azonban mégiscsak egyike volt a pártoknak, mint jogi személy. Az érvényben lévő levéltári jogszabályok értelmében magánszemélyeknek vagy magánszerveknek az iratai nem vehetők az illető szerv vagy jogutódja hozzájárulása nélkül senki másnak a kezelésébe. Ha levéltárivá érettek, akkor levéltárba kell őket adni. Hogyha van olyan intézmény, amelyik levéltárszerűen működteti, teszi lehetővé ezen iratoknak a kutatását, akkor ezen intézménynek vagy szervnek a birtokában kell hagyni, de hozzájárulása nélkül nem adható másnak a kezelésébe. Ez az egyik.
A másik: ez a bizonyos felügyelő bizottság, amelyik más formában, az MSZMP frakcióból beadott képviselőtársaink javaslatában, módosító indítványában is megjelenik… (Közbeszólások: Nem MSZMP!) …, MSZP – elnézést kérek, megkövetem az MSZP-frakciót. Megjelenik a felügyelő bizottság ügye, bevallom őszintén, hogy szinte elképesztett. Teljes egészében szokatlan a levéltárak nemzetközi történetében, hogy a levéltárak felett… (Közbeszólások: Nem hallható! – Távolabb a mikrofont! – A mikrofont tegye közelebb!) … Az előbb azt mondták, hogy távolabb… (derültség) a felügyeletet valamifajta kuratórium gyakorolja.
Hát én, kérem szépen, a magyar történelemből ismerek ugyanerre példát: az 50-es évek első felében divatozott ez a gyakorlat, akkor amikor az állampárt nem merte az egyházak jogos magántulajdonát képező egyházi levéltárakat állami kezelésbe venni, azaz államosítani, de bevezette a kétkulcsos – úgy is mondhatnám: kétkulacsos – rendszert… (derültség a jobb oldalon) ami abból állt, hogy az adott egyházi levéltárba az adott egyházi levéltár vezetője csak annak a levéltárnak a képviselőjével – pontosabban: igazgatójával – egyszerre léphetett be, amelyiknek a hatáskörébe utalták az egyházi levéltárat. Nem hiszem, hogy bárki ezt a gyakorlatot vissza akarná hozni.
A harmadik dolog a javaslattal kapcsolatban: a Magyar Tudományos Akadémia levéltári területen soha semmifajta szerepet nem játszott – nem is feladata, nem is funkciója. A Magyar Tudományos Akadémiának megvan a maga levéltára, mint tudós testület pedig a hozzá tartozó kutatók számára ezt a levéltárat használhatóvá teszi, de semmifajta állami kézben lévő levéltár viszonylatában nincs jogosultsága.
Következésképpen azt indítványozom tisztelt képviselőtársaimnak, hogy a módosító indítványt ne fogadják el.
Külön szeretnék kitérni Sasvári Szilárd képviselőtársam javaslatára. Ez egy formailag szimpatikusnak tűnő indítvány – van azonban buktatója … (Tirts Tamás: A FIDESZ nyújtotta be) … Ilyen ugyanis, hogy Országgyűlési Levéltár – nincsen. Következésképpen először létre kellene hozni egy országgyűlési levéltárat, vagy az Országgyűlés irattárát szaklevéltárrá kellene nyilvánítani. (Közbeszólás a FIDESZ soraiból: Majd a házelnök úr megoldja!) Ebben a formában ez teljességgel elfogadhatatlan. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me