VINCZE KÁLMÁN (FKgP)

Full text search

VINCZE KÁLMÁN (FKgP)
VINCZE KÁLMÁN (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Igyekszem rövidre fogni és kínosan ügyelni a megfogalmazásokra képviselőcsoportunk részéről.
Tisztelt Ház! A személyi jövedelemadó törvénytervezete – bevezetésétől – fokozatosan, úgy gondoljuk, egyre inkább szűkíti a kedvezmények körét és mértékét. Ez egyféle jól felfogott érdeke minden olyan gazdasági berendezkedésű országnak, ahol az egyén hasonló szempontok szerint járul hozzá a társadalmi közkiadásokhoz. Tudjuk, ez a folyamat még eltart néhány évig, az adóztatás és az adózás kultúrájának – remélhetőleg együttes – fejlődése mellett.
A tervezet több preferenciával számol. Ezek eltérőek és az előző évekhez való változásuk mértéke is eltérő. Rendkívül nagy változás a mezőgazdaság eddigi vélelmezett jövedelmének megváltoztatása, elszámolási, tiszta jövedelmi hányadának megállapítása.
A köztudatban az 500 ezer forint felső határú árbevételt realizáló kistermelő még nem volt adóalany ez év végéig. E területen valóban kardinális változásnak kellett volna bekövetkezni már az elmúlt években is. Ez nem történt meg. Pedig ezt az összeget az akkori Parlament – tehát az előző Parlament – azzal fogadta el, úgy gondoljuk, hogy ez folyamatosan korrigálásra kerül. Most valóban egy radikális beavatkozási terv van a tisztelt Ház előtt. Sőt, olyan radikális, hogy ilyen mértékűre azt hiszem, nagyon sokan nem számítottak.
Tisztelt Képviselőtársaim! 1987 óta legalább 100–110 %-os a kumulált infláció mértéke. Legalább egymillió forint felelne meg annak a tiszta jövedelem tömegnek, amelyet az 500 ezer forint kifejez most. Ez csak akkor lenne igaz, ha a mezőgazdaságot azóta nem sújtotta volna többször cserearányromlás, átrendeződés a piac tekintetében és olyan alapvető termelési tényezők, mint a finanszírozás óriási mértékű drágulása. Tehát az egymillió forint adómentes árbevételi felső határ lenne az indokolt véleményünk szerint, vagy az e fölötti.
A tervezetben az 500 ezer forintos árbevételi adómentes felső határ helyett belépő 150 ezer forintos jövedelemlevonhatósági feltétel nem valósítható meg véleményünk szerint. A mezőgazdaságban úgy a bevétel, mint a ráfordítások vonatkozásában sokkal komplikáltabb a gyakorlati megvalósítás, mint más ágazatokban. Vitatkoznék azzal, aki ennek ellenkezőjét állítja.
Hasonlóan nem tudjuk támogatni azt a megoldást sem, hogy a szellemi szabadfoglalkozásúaknak a preferenciáját egy év alatt számolják fel. Valahol az árbevétel vonatkozásában a linerásan kalkulált 60–70%-ot lenne indokolt adóalapként számításba venni.
Hasonlóan indokoltnak tartjuk a természetbeni juttatás adóalapként való figyelembevételét. Azonban most ezen törvény keretében ki kell mondani azt a kört, amelyre ez vonatkozik és a mértéket is.
A kis összegű kifizetések vonatkozásában ezen tervezett megoldás is előrelépés. Azonban azt már most is látni, hogy nem az utolsó.
Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselőcsoportunk, hogy pozitív véleményt is mondjon, a 37. §-ban az adó mértéke címszó alatt felsorolt variánsok közül az A) variánst tartja az elfogadható mértékűnek.
Az értékpapírvásárlás és egyáltalán, a befektetések vonatkozásában nem tartalmaz elég ösztönzőt a törvényjavaslat. Több és hosszabb távú preferencia kellett volna a tervezetbe. Pro és kontra érvek fognak majd – úgy gondoljuk – a kamatadó mértékére vonatkozóan elhangzani. Képviselőcsoportunknak az a véleménye, hogy a befektetések hozadékának elfogadható a mértéke a jelenlegi tervezetben. Ennél kisebb mértékű adóztatás már a reálszférába való beinvesztálást veszélyeztetné.
Egyetértünk azzal is, hogy az APEH jogosítványait ki kell terjeszteni a tekintetben, hogy az adókötelezettség tekintetében minél tisztább viszonyok alakuljanak ki.
Tisztelt Ház! A törvénytervezetet több ponton módosítani indokolt. Ezt meg is tesszük, és úgy véljük, ez alapja lehet az 1992. évi költségvetés modellszámításainak. Kérjük a benyújtandó módosító indítványainkat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me