VINCZE KÁLMÁN (FKgP)

Full text search

VINCZE KÁLMÁN (FKgP)
VINCZE KÁLMÁN (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Elnézést kérek, az előbb nem reagáltam tisztelt képviselőtársamnak a megjegyzésére. A bizottsági előterjesztésben - amikor a Kormány előterjesztette mind a két törvényjavaslatot – utána történt a reagálás – és pontosan, valóban így igaz – a szabaddemokraták részéről, hogy nem kívánnak részt venni a vitában, tehát ez így pontos, ha képviselőtársam ilyenformán próbálta korrigálni.
Tisztelt Ház! A társasági adóról készült törvényjavaslat olvasása kapcsán azt a következtetést vontam le, hogy Magyarországon a törvénytervezeteket előkészítő államigazgatási szervek, a törvénytervezetek előkészítésében részt vevők vezetői egyfelől biztos, hogy nem dolgoztak az általuk szabályozni tervezett reálszféra területén, másfelől biztos, hogy nem fognak dolgozni, mert amit a törvénytervezetben a Kormány égisze alatt összegyúrtak, az fogyasztásra alkalmatlan.
A tervezet indoklási része mindjárt az elején megfogalmazza: – idézem – "A vállalkozási tevékenységet végző valamennyi szervezet számára azonos feltételeket kíván teremteni, elkerülve, hogy egyes szervezetek ugyanazon tevékenységet előnyösebb feltételek mellett végezhessék." Idézet bezárva.
Nos, ez olyan tökéletesen sikerült a törvénytervezetben, hogy aki vállalkozni szándékozik a mezőgazdaságban, annak két dologra nem sokáig lesz gondja. Az egyik a nyereség, mert azt ilyen induló feltételekkel, és ilyen preferenciaszegény adótörvény révén nem fog realizálni. A másik a befektetett tőke, mert azt rövid időn belül el fogja veszíteni.
A tervezet szerint jól meg kell támogatni azokat a mezőgazdasági szervezeteket, gazdasági formációkat, amelyek most majd meg fogják kapni azt a lehetőséget is még, hogy már meglevő vagyonukkal, kiépített infrastruktúrájukkal és ármeghatározó monopolitsztikus helyzetükkel eltávolítsák az okvetetlenkedő magángazdálkodó-jelöltet. Amennyiben ez volt a törvényalkotó célja, akkor azt tökéletesen megoldotta.
Azt hittük, hogy van egy jó számvitel törvényünk. Rosszul hittük. Most olyan új frizurát kapott a társasági adótörvény tervezete kapcsán, hogy alig lehet ráismerni. Elég, ha csak olyan fogalmakat említek, mint a céltartalék elszámolhatósága, az értékcsökkenés, értékvesztés és a társasági adó szempontjából adóalap-korrekcióként figyelembe vételre kerülő költségek.
Azt hiszem, ezek után jogosan lehet feltenni a kérdést, akkor most mennyi is az a 40%, az most 50–60–70 vagy ennél is több.
Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselőcsoportunk nevében nem tudjuk nevünket adni az olyan törvény elfogadásához, amely lehetetlen helyzetet teremt az új mezőgazdasági és más ágazati vállalkozásokhoz. Nem a kívánt szerkezetátalakítási irányba orientálja az érdekelteket. Indokolatlan mértékben favorizálja a külföldi tőkét. Áruhiány vagy az árak miatt a városi lakosság elszegényedését felgyorsítja.
Képviselőcsoportunk csak abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha a törvénytervezet struktúrájában kerül hozzájavításra a reális magyar gazdasági viszonyokhoz.
Egyetlen megjegyzést még, amit miniszter úr említett, a mezőgazdasági kistermelésnek az adózása szempontjából, és idézném egy mai napilapunkban megfogalmazottakat. Egy sajtótájékoztatón hangzott el, és az FM-tárca közigazgatási államtitkára mondta: "Nem valószínű, hogy a mezőgazdaságban az idén sikerül elérni a korábbi 4–5%-os jövedelmezőségi szintet." Kérdezem én azt, hogy a számított 10, illetve 30%-os jövedelmezőséget hogyan lehet elérni, és hogyan tudjuk megpreferálni az induló vállalkozókat. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me