FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) (Kis szünet ' után kezdi interpellációját, megvárva, hogy a terembe érkező Dr Horváth Balázs elfoglalja helyét.)
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház - és most már megérkezett miniszter úr is - Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációm aktualitását az is fokozza, hogy az elmúlt vasárnap Kárpátalján, illetve Ukrajnában népszavazás volt, ahol nagy többséggel a függetlenségre voksoltak. Az is adja az aktualitását, hogy a szovjet-magyar alapszerződés aláírása hamarosan megtörténik, reményeink szerint, de az is aktuálissá teszi, hogy miniszterelnökünk is itt van, aki lélekben magát 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte. (Zaj.Közbeszólás a jobb oldalról: Lélekben nevezte ?)
Ugyanakkor kapcsolódnék Katona Tamás előbbi interpellációra adott válaszához, amelyben azzal foglalkozott, hogy mi történik a magyar-román határon - mint köztudomású: magyar nemzetiségűeket elválasztó határon.
Talán foglalkozzunk azzal - és most konkrétan rátérnék az interpellációmra -, hogy mi történik azokkal a magyarokkal, magyar nemzetiségűekkel, akik már belül vannak az országon.
Tisztelt Miniszter Úr! Tudunk olyan hozzánk érkezőkről, akik meghozták keserves döntésüket és pénzzé tették minden vagyonukat - főként Kárpátaljáról van szó -, eladták házukat, ingóságukat, és ezt átutalták magyar pénzintézeteknek, abban a reményben hogy Magyarországon mindazt megvásárolhatják, amit kényszerűségből külföldön eladtak. Az átutalt összegből nagy nehezen, hosszú várakozás után, általában családonként 2 millió forintot kifizettek. Meglepetés akkor érte ezeket az áttelepülőket, amikor a magyar pénzintézettől, ahová ezt a vagyont, illetve ellenértékét átutalták, értesítést kaptak a következő szöveggel. És most idézek. (Olvassa.) A hátra lévő összeg majd csak akkor fizethető ki, ha a Szovjetunió már maradéktalanul törlesztette Magyarországgal szembeni tartozását. (Zaj.)
Ezeknek a tényeknek az ismeretében kérdezem öntől, hogy ön szerint keveredhet-e magánkövetelés államadóssággal. Tudjuk, nem sok fedezete van az említett összegeknek. Ennek ismeretében felhívták-e előre, nyomatékosan az áttelepülők figyelmét arra, hogy hosszú évek is eltelhetnek, mire a Magyar Nemzeti Banknál zárolt pénzüket kifizetik.
Kérdezzük továbbá: mikor kapják meg az érintettek az új élet elkezdéséhez szükséges saját vagyonukat, amelyért odaát megdolgoztak? E szerencsétlen, szinte teljes mértékben magyar nemzetiségű honfitársaink pénze egyre inflálódik, s a késedelem miatt nem reménykedő letelepülők, hanem csalódott munkanélküliek lesznek - és ez, akár anyagilag, akár erkölcsileg, sokkal többe fog kerülni nekünk, mint amennyivel most mi tartozunk nekik. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me