HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Mint ahogy az ön előtt jól ismert, 1991. október 30-31-én a Pesti Hírlapban terjedelmes cikk jelent meg Borgulya Gyula rendőrőrnaggyal, aki rendőrtiszti minőségében fejtette ki nézeteit az úgynevezett cigánybűnözésről, valójában a cigányság egészéről. Álláspontunk szerint az elmúlt 20 évben nem olvashattunk ilyen durva faji uszítást a magyar sajtóban. (Felmorajlás középen és jobb oldalon.)
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Kérdéseim a következők: Szembehelyezkedhet-e a Magyar Köztársaság Alkotmányával egy rendőrtiszt, aki felesküdött arra az Alkotmányra, amelynek 68. §-a a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségeket államalkotó tényezőnek tekinti, 70/A §-a pedig a leghatározottabban tiltja a faj, szín, nemzeti hovatartozás szerinti hátrányos megkülönböztetés minden formáját?
Továbbá: várható-e nyíltan, akár valami más elnevezés alatt a hírhedtté vált rendőrségi cigányvonal visszaállítása? Készülnek-e ismét statisztikák a bűnözési arányokról az etnikai megoszlás szerint? Egyetért-e velem a belügyminiszter úr abban, hogy Borgulya őrnagy kijelentései kisebbségellenesek és általánosításai alkalmasak egy népcsoport kollektív megbélyegzésére, megkülönböztetésére? Végezetül: mit tett, illetve mit kíván tenni a belügyminiszter úr annak érdekében, hogy a rendőrség képviselői a jövőben ilyen típusú kinyilatkoztatásokra ne ragadtassák magukat?
Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me