HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Abban tökéletesen egyetértünk a miniszter úrral, hogy Kelet-Európa forrong körülöttünk: polgárháborúk, pogromok, menekülthullám és sok egyéb más aggaszt minket és kelt aggodalmat minden felelősségteljes európaiban. Magam is úgy vélem, hogy Magyarország a stabilitás és a béke szigete, és valóban történelmi esélye van Magyarországnak arra, hogy egy ilyen, őáltala is elmondott kisebbségpolitikát valósítson meg Magyarországon, és hogy kellemesen élhessenek együtt a többség tagjai és a kisebbség tagjai.
De gondolom mindannyiunk számára felháborító egy, a közpénzekből, közadókból fizetett állami hivatalnoktól egy olyan írás, amely a cigányságot, egészét bélyegzi meg, és nem fogadható el az, hogy egyenlőséget lesz a cigányok és a cigány bűnözők közé, tehát mindannyiunkkal, minden magyarországi cigányt bélyegez meg, és egyenlőségjelet tesz a bűnözők és a cigányok közé. Úgy vélem, hogy a társadalomban egy ilyen típusú, gyűlöletkeltő és uszító írás elindíthat olyan folyamatokat, amelyek nagyon rossz végűek lehetnek, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a társadalmi békére és a társadalmi nyugalomra. Azóta is sorozatosan jelennek meg a sajtóban olyan cikkek, amelyek azonosulnak ezzel a felfogással, amelyeknek írói hasonlóképpen ítélik meg a helyzetet, mint egy Borgulya Gyula.
A hatvanas-hetvenes évekből sokan ismerik azokat a belső belügyminisztériumi utasításokat, rendelkezéseket, rendőrtiszti nyilatkozatokat, rendőri gyakorlatot, mint amelyet például Borsod megyében honosított meg dr. Túrós András, és amelyről volt lehetőségem képet nyerni miskolciként. Viszont a rendszerváltás egyik óvatlan pillanatában maga Túrós András mondta azt, hogy igen hibás volt az a rendőri szemlélet és rendőri magatartás, amely az ő nevéhez kötődött, annak a bizonyos cigány vonalnak a működtetése, s a cigánybűnözésnek mint alkotmányellenes és kisebbségsértő fogalomnak a használata. Sokan emlékezünk azokra a razziákra, azokra az éjszakai cigánytelepekre való lecsapásokra vagy razziákra, amelyek jellemezték ezt az időszakot.
Úgy ítélem meg, hogy a cigányság széles tömegei kerültek minden szempontból katasztrofális helyzetbe, és ez tagadhatatlanul növeli a kriminalizálódás veszélyét, de éppen emiatt nincs joga - és nem lehet - egyetlenegy rendőrnek vagy más felelős beosztású embernek összetéveszteni két fogalmat, illetőleg a nemzetiség, az etnikai hovatartozás és a bűnözés közé egyenlőségjelet tenni.
Nagyon örülök, hogy ilyen toleránsak a tisztelt képviselőtársaim. Ez a téma több figyelmet érdemel álláspontom szerint. Bízom benne, hogy a politikai vitafórumon elő fog kerülni ez a kérdés. Viszont el kell mondjam, hogy nem győzött meg a belügyminiszter úr arról, hogy ellene volna a kormányzat minden ilyen típusú magatartásnak és kinyilatkoztatásnak. Nem győzött meg arról, hogy egy nagyon határozott kisebbségvédelmi politikája lenne a ma: magyar kormányzatnak. Éppen emiatt nem tudom elfogadni a válaszát, és csupán abban bízom, hogy ezt a nyilatkozatot nem követik hasonlóak, és hogy Magyarországon ezek a súlyos és nagyon erős előítéletek, amelyek körülveszik a cigányságot, és az erősödő gazdasági válság okozta rasszista tendenciák nem vezetnek beláthatatlan következményekig. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me