JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A többpárti parlamenti demokráciák európai gyakorlatának egyik lényeges alkotóeleme, illetve kritériuma a parlamenti párt- és frakcióviszonyok tisztázottsága, egyértelmű meghatározottsága. Olyan viszonyrendszer ez, mely a Parlament hatékony működésének fontos feltételeként, illetve biztosítékaként világosan megkülönbözteti a kormánykoalíciós és ellenzéki pártokat. Olyan viszonyrendszer, amely elősegítve a képviselőcsoportok és a közvélemény eligazodását, döntően befolyásolja az együttműködés, illetve konszenzuskeresés parlamenti tagoltságát és struktúráját.
Az utóbbi hetekben, hónapokban felerősödtek azok a jelenségek, amelyek a választások után létrejött koalíció körüli zavarokra és válságtünetekre utalnak. Ez év november 25-én a Parlament plenáris ülésén a koalíció második legerősebb pártjának frakciója látványosan kettévált, s a pártvezetéshez lojális, illetve azzal szemben álló csoportokra bomlott.
Ellenzéki képviselőként nincs okom és jogom beavatkozni más pártok és pártszövetségek belügyeibe. Azt azonban a koalíciós pártoknak és a Kormány képviselőinek tudniuk kell, hogy a koalíció körüli zavarok nemcsak a Kormánnyal, hanem a Parlamenttel és az egész politikai intézményrendszerrel szembeni társadalmi ellenérzéseket is felerősítik, másrészt kedvezőtlenül befolyásolhatják az ország és a magyar politikai élet nemzetközi megítélését. Olyan összefüggések ezek, melyek a parlamenti ellenzéki pártok kompetenciáját és felelősségét is érintik egy valóságos demokráciában.
A miniszterelnök úr hétvégi nyilatkozata, illetve a tegnapi tárgyalásokról szóló tudósítások az interpellációban feltett kérdések egy részére már választ adtak. Az én számomra egy igazán fontos tisztázandó kérdés maradt.
Azt kérdezem miniszterelnök úrtól mint a legerősebb kormánypárt kormányalakítással megbízott vezetőjétől: kik ma a koalíció tagjai? Változatlanul koalíciós partnernek tekinti-e – jelenlegi vezetésével együtt – a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Pártot? (Taps ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me