RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon ma számos olyan dolgozó és nyugdíjas él, csupán a MÁV-nál több százan, akik üzemi baleset következtében alacsonyabb jövedelemben vagy alacsonyabb nyugdíjban s ezért kártérítési járadékban részesülnek.
Az egyszer valamikor megállapított fix havi járadék – általában 1000–1500–2000 forint – a folyamatos infláció következtében rohamosan értékét veszti, és semmiképp sem követi a jövedelmek és nyugdíjak egyébként is oly szerény emelkedését sem.
A még ma is fennálló jogszabály, ez a hajdan volt Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal, az ÁBMH 26/1980. december 20-i rendeletének a 10. §-a lehetővé teszi ugyan, hogy a dolgozó vagy a nyugdíjas munkáltatójától, végső soron a bíróságtól kérje a járadék módosítását, vagyis egyszeri felemelését. Ez az eljárás azonban még elvileg sem követi az infláció szorító hatását, a gyakorlat pedig még ennél is súlyosabb képet mutat.
A hozzám forduló MÁV-nyugdíjasok kérelmét a volt munkahely sorra, rendre elutasította, az Igazságügyi Minisztérium a Népjóléti Minisztériumhoz, emez a munkaügyi tárcához, s végül az ismét az Igazságügyi Minisztériumhoz irányította. Bírósághoz fordulni – ahogyan ezt a rendszabály előírja – egy ilyen nap mint nap változó, inflálódó összeg megállapítása végett kilátástalan, tekintetbe véve a hazai bíróságok esetleg évekig is elhúzódó eljárásmenetét.
Gondoljunk csak bele, hogyha ma valaki, egy rokkantnyugdíjas a hajdan volt kártérítési járadék emelése végett a bírósághoz fordul, neki kell vállalnia ennek a költségeit – legalábbis ideiglenesen –, a bírósági eljárás évekig eltarthat, akkor megemelik valamelyest, a per megindításakor volt összeg jogosságára esetleg egy döntés születik. Ettől kezdve azonban már megindíthatja az újabb pert, mert közben az infláció hatása sajnos érezteti a következményeket, és így ez megoldást nem jelenthet.
A végső megoldást természetesen, mint azt annak idején az ÁBMH – ez még a munkaügyi tárca elődje – egyik 1990. április 19-én kelt levele, nálam van, kimondja: a társadalombiztosítás rendszerének korszerűsítése, a biztosítási jelleg érvényesülése, illetőleg a munkáltató anyagi felelősségének rendszerében a felelősségi biztosítási szerződés kötelező bevezetése jelentené.
Megjegyzem, hogy ezt az interpellációt már az év június elején benyújtottam, akkor azonban napirendre került a baleseti járadékok emeléséről hozott törvény, és ennek kapcsán Schamschula György államtitkár úrral beszéltem, nyilván mindkettőnk járatlanságát jelzi az, hogy megegyeztünk az interpelláció visszavonásában, és az történt, hogy végül is ez a törvény nem rendezte a kérdést, hiszen ez végső soron a munkáltató kötelessége volna, amely munkáltató azonban hivatkozik az ÁBMH rendelkezésére, tehát tulajdonképpen a munkaügyi tárca változtathatná meg ezt a rendelkezést. Így a MÁV biztosítóintézetének illetékesei a kártérítési járadék emelésétől továbbra is elzárkóznak.
Kérdésem arra vonatkozik, hogy ebben az ördögi körben, amíg a törvényi szintű rendezés még mindig késik, a korábbi ÁBMH-rendelet megváltoztatásával vagy másként kíván-e valamit tenni a tisztelt miniszter úr, hogy az önhibájukon kívül balesetet szenvedett dolgozók és nyugdíjasok helyzetén javítson. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me