PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Valóban 2 perces időkeretben, hiszen az adótörvényeket nem olyan régen, a kapcsolódó társadalombiztosítást egy-két napja, a költségvetést pedig a hét végén kapták meg velem együtt képviselőtársaim, így az általános adótörvényekkel kapcsolatos összefoglaló beszédemmel – szakértő kollégáim dolgoznak ennek összhangján – valószínűleg a jövő héten fogom a tisztelt Házat és a miniszter urat megörvendeztetni.
Mégis kértem elnök urat, adjon lehetőséget Füzessy Tibornak, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója vezérszónokának hozzászólása kapcsán. Még csak nem is azért kértem ezt a 2 perces reflexiót, mert gondolom, aki ezt a beszédet végighallgatta, az hallhatta, hogy Füzessy Tibor nem igazán szereti a gazdaság szereplőit és a vállalkozásokat, nem igazán tartozik a kedvelt körébe a rőfös, a kereskedő, a pénzügyi szolgáltatást nyújtó, a szolgáltató, a többi vállalkozás, de hát végül is nem lehet törvénybe iktatni, hogy ő szeresse!
Az viszont nagyon tanulságos volt, amit az adókedvezmények kapcsán nagyon részletesen kifejtett, és erre – úgy gondolom – most és itt kell pár mondatos reflexiót tennem. Amikor elmondta – és azt hiszem, hogy egy ilyen negatív környezetben próbálta felvázolni –, hogy például a vállalkozások a tervezettnél mennyivel nagyobb adókedvezményt vettek igénybe – példái között szerepelt, hogy az elmaradott térségekben, tehát a kistelepüléseken a tervezett 500 millió forintos adókedvezménnyel szemben mintegy 4 milliárd forintos kedvezményt vettek igénybe.
Szeretném, ha képviselőtársaim ennek pont a fordítottját látnák. Tudniillik – gondolom – ez a helyes gazdasági megközelítés. Ez a 4 milliárd forint tudniillik két dolgot jelent.
Egy: az, hogy a kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött elképzeléseket, azaz mintegy nyolcszor annyi vállalkozás alakult ezekben az elmaradott térségekben, ezeken a kistelepüléseken, tehát a kedvezmény hatására nyolcszorozódnia kellett az ottani vállalkozásoknak annak érdekében, hogy nyolcszor akkora adókedvezményt tudjanak a prognosztizálthoz képest igénybe venni.
Azt már csak szeretném úgy mellesleg elmondani, és ez a második tanulsága a kérdésnek, hogy miután ezek a kedvezmények általában nem 100%-os adókedvezményt jelentenek, ezért ez azt jelenti, hogyha nyolcszorost vettek igénybe adókedvezmény-oldalról, akkor feltehetően mintegy három-négyszeres adót fizettek be ahhoz képest, amire ebből a térségből e kedvezmények nélkül adóbevételben számítani lehetett volna. Úgyhogy ezt mind a kettőt együtt kell kezelni, és így kell látni azt, hogy az adókedvezmények mit jelentenek. Nyilván valami cél volt velük. Na most, ha nem az volt a cél, hogy az elmaradott térségekben és kistelepülésken megnőjön a munkahelyteremtés, a vállalkozások jelenléte, akkor tényleg káros ennek a kedvezménynek a fönntartása. Egyébként csak örülni lehet, hogy mind adóban többet fizettek be, mind valóban sokkal több munkahelyet, keresletet és szolgáltatást jelentett az ő megjelenésük a vállalkozói körben.
Én azt gondolom, hogy a többire is igaz, tehát arra az összesített számra is, amit Füzessy Tibor elmondott, hogy 16 milliárd volt tervezve, és mintegy 28 milliárd forintnyi adókedvezményt vettek a vállalkozások igénybe. Közgazdászként állítom persze, hogy ilyen szám nincsen, tehát ennek a számnak a közlése hamis adat, hiszen ma nincsen a statisztikának olyan háttere, amely megkülönbözteti például a társasági formában az átalakult állami vállalat társasági formáját és a vállalkozókat.
De hát ha lenne ilyen szám, akkor is az előző elv érvényesülne: ha kétszer annyi adókedvezményt, vagy 60%-kal nagyobb adókedvezményt vettek igénybe, ez azt jelenti, hogy megélénkült azon a területen a vállalkozás és az adóalap azon a területen, tehát a befizetett adó is ennek arányában növekedett.
Szeretném azonban – és ez a zárómondatom, elnézést, ha két percnél több volt –, szeretném azért, ha képviselőtársaim a továbbiakban éreznék, hogy nem biztos, hogy mi adókedvezményről beszélünk, amikor a Pénzügyminisztérium szűkíti az, úgymond, adókedvezmények körét.
Én úgy gondolom, hogy ott, ahol egy 70–80%-os központosítás van, ha ehelyett valahol csak 50% a központosítás, nem hiszem, hogy adókedvezményről, sokkal inkább a képződő forrás otthagyásáról van szó. Tehát arról kellene vitatkoznunk, hogy szüksége van-e a gazdaságnak olyan új szereplőkre, akiket nem fosztanak meg azonnal a képződő új forrásától, hanem ezt például megtehették, tehát megengedik, hogy ebben megerősödjenek, ezért például szerepük legyen a magyar privatizációban és a többiben. Azt hiszem, igazán adókedvezményről akkor beszélhetnénk. A mostani adókedvezmény-fogalmak összemosódnak az ilyen támogatás adásával, pedig én azt hiszem, hogy itt nem erről van szó, hanem hogy ki hogyan osztozkodik az egyébként a gazdaság vagy az állampolgár által termelt jövedelemből. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me