KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Én úgy gondoltam, tekintettel arra, hogy ennek a javaslatnak a kezdeményezője Áder János, ezért ő a leghivatottabb arra, hogy részleteiben kifejtse a javaslatnak a lényegét.
Miután azonban itt elsősorban Salamon László felszólalásából folyóan, és azt megelőzően is egy MDF-es képviselő fejtette ki aggályait a javaslattal kapcsolatban, ezért tartottam szükségesnek, hogy hozzászóljak, és amennyiben Áder János ezt elfogadja, akkor majd előadóként én fogok nyilatkozni abban a vonatkozásban, hogy a módosító indítványokat támogatjuk vagy nem támogatjuk. Minden olyan látszatot szeretnénk ugyanis elkerülni, mintha Áder János, illetőleg a FIDESZ-frakció más szinten viszonyulna a parlamentarizmus problémájához. Tudom, hogy Salamon László hozzászólását sem ez inspirálta, de esetleg ilyen téves látszat keletkezhetnék, mint hogyha az előterjesztőt, illetve ötletgazdát, Áder Jánost kizárólag a célszerűség szempontjai vezették volna, és nem lenne éppen olyan figyelemmel a parlamentarizmus alapvető szempontjaira, mint ahogyan Salamon László figyelemmel van, és mint ahogyan az MDF-frakció is – minden tagjáról beszélhetek, azt hiszem – alapvetően ezt tartja fontosnak.
Én ugyanis a konfliktust nem a parlamentarizmus, illetőleg a célszerűség szempontjai között látom, hanem az egyéni képviselői jogok és a szükséges célszerűségi szabályok között. Abból kiindulva, amit elnök úr képviselőként nagyon szemléletesen jelzett, szintén ezt szeretném kiemelni: természetes korlátozását jelenti a Házszabály és tulajdonképpen még egy sor erre utaló szabály, de maga az egész parlamentáris demokrácia rendszere is, a képviselői jogoknak. Célszerűségi szabályokat folyamatosan hozni kell. Ennek egyetlen korlátja, természetes korlátja van: a parlamentáris demokrácia maximális érvényesülése – és a parlamentáris demokrácia érvényesülését nem feltétlenül az egyéni képviselői jogok szentsége és minden áron történő óvása, hanem a célszerűségi szabályok is elősegíthetik. Meggyőződésem szerint – és ebben az ügyrendi bizottság tagjai, pártállásra tekintet nélkül, osztoztak – az adott esetben olyan célszerűségi szabályról van szó, amely a parlamentáris demokrácia maradéktalan érvényesítését segíti elő, sőt, jobbítja a lehetőséget. Köszönöm szépen, ezt akartam mondani. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me