SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr, köszönöm a szót. Megvárom a cserét. (Kis szünet után folytatja.) Tisztelt Országgyűlés! Mint a miniszter úrnak a törvény módosítását indokló expozéjából kiderült, a Kormánynak egyetlen konkrét elképzelése van a munkanélküliség kezelésére, éspedig az, hogy a finanszírozást a munkavállalókra és a munkaadókra hárítja.
Az 5%, ami szintén a dolgozókat hozza hátrányos helyzetbe, hiszen valószínű, hogy a munkáltatók majd átterhelik rájuk, és nekik kell ezt az összeget is kitermelni, vagy valahol majd a piacon, az árakban fog jelentkezni…
Valójában miről is van szó? A Kormány gazdaságpolitikai koncepciójának lényege, hogy a külgazdasági egyensúly helyreállítása érdekében visszafogja a gazdasági növekedést, sőt a külgazdasági piacváltás gyorsítása érdekében átmeneti, de nem is jelentéktelen visszaesést is szükségesnek tart.
E gazdaságpolitika következménye, hogy az ipari termelés egyre nagyobb ütemben csökken. A termelés alakulása ilyen módon döntően meghatározza a gazdaságpolitika több részterületének lehetőségeit is. Ha ugyanis megfellebbezhetetlen tény, hogy a megtermelt jövedelem nem nőhet, illetve, hogy a potenciális jövedelem nem realizálódhat, akkor ez többé-kevésbé kijelöli a beruházáspolitikát, az életszínvonal-politikát, a foglalkoztatáspolitikát, és más területek irányvonalát.
Bár a gazdaságirányításban a közvetlen utasítások lehetőségei formálisan nincsenek már meg, de az állami tulajdonban lévő vállalatokban nyilvánvaló az erős központi kontroll. A monetáris politika is szigorú korlátok közé szorítja a vállalatok mozgásterét. Mindaz az ösztönzés pedig, ami egyrészt a gazdasági kormányzat, másrészt a Nemzeti Bank részéről érvényesül, a vállalatok túnyomó többségét a termelés visszafogása, a beruházások és korszerűsítések elhalasztása, a munkaerő leépítése felé orientálja. Ezek közvetlenül kihatnak a foglalkoztatás alakulására.
Mivel a meglévő munkahelyek az említett okoknál fogva folyamatosan épülnek le, az újak viszont nem jönnek létre a restrikció miatt, a munkanélküliség folyamatosan emelkedik, egyelőre belátható időtávon. Míg 1991 januárjában több mint 100 ezer regisztrált munkanélküli volt, addig október végére az állástalanok száma 300 ezer fölé emelkedett, ami a munkaerőállomány több mint 6%-át teszi ki. S mivel ez a szám még távolról sem végleges, egy év múlva ismét csak megduplázódhat, ami magával hozza, hogy jövő év végén újabb finanszírozási lehetőséget kell keresnie a tisztelt Országgyűlésnek.
Növeli a problémát, hogy a recesszió időszakában a munkanélküliséggel egyidejűleg növekszik az infláció is. Bár az elbocsátások következtében a vásárlóerő csökken, ez még mindig nem elég a nemzeti jövedelem visszaeséséből következő fogyasztáscsökkentési kényszer megvalósításához. Sajnos, a kormányzati döntéshozatal során ritkán gondolják át azokat a konkrét szituációkat, amelyekbe a lakosság kerül a változások során. Holott végső soron ez kellene hogy legyen a gazdaságpolitika legfőbb mércéje. Különösen egy olyan időszakban, amikor a rohamosan növekvő munkanélküliség általánosan megrendíti a foglalkoztatás biztonságát egy olyan társadalomban, amely gyakorlatilag két generáció óta nem találkozott munkanélküliséggel.
Az egyéni stratégiák áttekintését egy reális, és még nem is a legrosszabb eshetőséggel kezdve, tegyük fel, hogy a család valamelyik kereső tagja elveszti az állását. Ennek az úgynevezett válságrégiókban: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, stb., válságágazatokban - például a kohászat, építőipar, gépipar - az átlagosnál nagyobb a valószínűsége, de másutt sem lehet kizárni. Hiszen a válságágazatokban bekövetkező csődök a termelés- és keresletkiegészítésen keresztül tovagyűrűző hatással járnak, s az általános pénzszűke mindenkire kihat.
Mivel ez év végére 7%-os munkanélküliség várható, ami egyes városokban, kedvezőtlen adottságú térségekben akár 15-20%-os is lehet, vagyis átlagosan minden tizennegyedik-tizenötödik, a válságrégiókban pedig minden ötödik-hatodik kétkereső családban lesz egy-két munkanélküli.
Az állás elvesztése okozta megrázkódtatás tényezői közül a család számára a jövedelemkiesés mérhető közvetlenül. Ugyanakkor tudjuk, hogy egy térség rosszabb foglalkoztatási mutatójával törvényszerűen kedvezőtlenebb bűnözési és egészségügyi statisztika jár.
Külön problémát jelent a fiatalok munkanélkülivé válása. A statisztikai számítások igazolják, hogy minél fiatalabb korcsoportot vizsgálunk, annál inkább sújtja a korcsoportot a munkanélküliség. A 14 és 24 éves közötti korosztály a 14 éves és idősebb népesség 15,2%-át, ugyanakkor a munkanélküliek 38%-át jelenti.
Ha az iskolai végzettség szerint vizsgáljuk a foglalkoztatást, azt találjuk, hogy a fiatalabb népességet jobban sújtja a munkanélküliség, mint az idősebbeket. Különösen igaz ez a maximum nyolc általánost végzettekre, ahol a fiatalok közül 100 aktív keresőre háromszor-négyszer annyi munkanélküli jut, mint az idősebb korosztályra.
Az ország egyes régióit tekintve a fiatal korosztály aránya Budapesten kiugróan alacsony, 13%, de aránylag alacsony még Pest megyében is, 19%. A korosztály legnagyobb arányban Vas megyében 34%-kal, Hajdú-Biharban 31, Győr-Sopron megyében 32%-kal képviselteti magát a regisztrált munkanélkülieken belül.
A másik fő probléma a pályakezdő fiatalok számára a demográfiai hullám tetőzése. Ijesztő szerkezeti eltolódásokat találunk, miszerint 1986-ot és 1990-t összevetve a legfeljebb nyolc általánost végzettek aránya 24%-ról 34%-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az iskolarendszer a demográfiai többletet továbbképzés helyett kibocsátotta a munkaerőpiacra. Így a munkanélküliség rohamos növekedése nemcsak egy nagyobb létszámú pályakezdő korosztállyal, de az előző időszakhoz képest sokkal alacsonyabb képzettségű korosztállyal találkozott. Vagyis néhány éven belül százezres lehet azoknak a tábora, akik mindenféle jövedelem nélkül kezdik önálló pályájukat.
A jövedelemkiesést, illetve -elmaradást, melynek súlyosságát érzékelteti, hogy a családok többsége esetében a jövedelmek 80-90%-át már ma is felemésztik a rezsiköltségek, átmenetileg ellensúlyozhatja a végkielégítés, amit a Kormány most beépített ugye a munkanélküli segélyezésbe, illetve a munkanélküli járadék. A járadék azonban nemcsak hogy korlátozott időtartamra szól, de mivel a legutolsó fizetéshez mérve abszolút összegben állapítják meg, reálértékét tovább rontja az infláció, amely az idén megközelítette a 40%-ot és jövőre szóló ígéretek sem mondanak 30%-nál kevesebbet.
A munkanélküli járadék jogosultsági időtartama alatt kell az érintetteknek új munkahelyet találni, amit azonban megnehezít, hogy a jövő évben is inkább újabb elbocsátások várhatók, semmint tömeges munkahelyteremtés. Ennek következtében az átképzés ösztönzése is ellentmondásos, hiszen nehezen határozható meg, hogy mivé kell a dolgozókat átképezni, mi lesz az új ágazat, amely gazdaságos foglalkoztatási lehetőséget nyújt az állástalanoknak. Így ha rendelkeznek is az önkormányzatok a munkahelyteremtés aktív kezelésére, átképzésre fordítható összegekkel, azok felhasználását illetően érthetően teljes mértékben tanácstalanok.
A munkanélküliek vállalkozóvá válását kedvezményes hitelek hivatottak segíteni. A vállalkozáshoz azonban nemcsak pénz kell, hanem szakértelem és szakismeret is, valamint piac, vagyis fizetőképes kereslet, ami viszont éppen ott hiányzik, ahol a recesszió van, vagyis ahol nő a munkanélküliség. Az is valószínű, hogy a nem túl bő keretekhez könnyebben jutnak azok, akik jó információkkal, kapcsolatokkal rendelkeznek.
Számítani kell továbbá arra, hogy a következő években a kisvállalkozások adózási és hitelfeltételei még szigorúbbá válnak, vagyis ami ma biztos üzlet, az holnap biztos csőddé válhat. Látható tehát, hogy a munkanélküliség mindenki számára igen költséges. A legkisebb rossz még mindig a vállalaton belüli szerkezetváltás, amennyiben ez megoldható, átképzés, átszervezés, profilbővítés útja, s a munkahelyek lehető legszélesebb körű megtartása.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megerősíteni, hogy a beterjesztett törvénymódosítást nem tartjuk alkalmasnak a szociális piacgazdaságnak megfelelő foglalkoztatáspolitikára. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me