SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Zétényi-féle törvényjavaslatnak – mint ahogy önök előtt ismert – az lenne a feladata, ahogy Mészáros képviselőtársam mondta, hogy felélessze az elévülési időt, hogy az emberölés, a hűtlenség és a hazaárulás bűncselekményei most elbírálhatók, a tettesei elítélhetők legyenek.
A törvényjavaslat lényegében – tartalmát illetően – egyetlen passzusból áll. Ennek a (2) bekezdésében azt mondja a javaslat, hogy lehetőség nyíljon arra, hogy a kiszabott büntetést korlátlanul enyhíteni lehessen. Én a módosító indítványomban azt indítványozom, hogy a törvényjavaslat e (2) bekezdését az Országgyűlés vesse el. Igazából azt gondolom, hogy a módosító javaslatom önmagáért beszél, nem kellene megindokolni. Mégis, miután az általános vitában történt hozzászólásom után több vád ért engem arra vonatkozóan, hogy ezeket az elkövetőket próbálom védeni, olyan ízű a beszédem, amelyik végeredményben az ő oltalmukat szolgálja, ezért nagyon röviden szeretném leszögezni, hogy a módosító javaslat szigorúbb, mint maga a törvényjavaslat – és ezt nemcsak a magam, hanem a Kisgazdapárt nevében is terjesztem elő.
Tehát az álláspontunk az, hogyha valaki tekintetében a bíróság a bűnösséget megállapítja, akkor az igenis viselje ennek következményét, és ne rontsuk le, ha úgy tetszik, ne annulláljuk a (2) bekezdés törvénybe iktatásával ezt az (1) bekezdésben írtakat, nevezetesen ne adjunk korlátlan enyhítési lehetőséget a bíró kezébe. Megvannak azok a törvényes eszközök, azok a jogintézmények, amelyek igénybevételével, ha valaki tekintetében ez szükséges, akkor esetleg egyéni kegyelemben részesüljön, mert a börtöntűrő-képessége olyan esetleg, vagy egyébként rászolgált erre, de ma, amikor a társadalom ennek a kérdésnek a megítélésénél ilyen szuperérzékeny, megítélésem szerint nem lenne helyes, nem lenne politikus, ha ezt a (2) bekezdést benne hagynánk a javaslatban.
Még arról szeretnék nagyon röviden szólni, hogy a törvényjavaslat előterjesztői lényegében az egész kérdéskörnek, amelyikbe a politikai felelősségre vonás is, ha úgy tetszik, beletartozik, egy szeletét hozták ide a Parlament elé, és arról próbálnak annak érdekében valamit tenni. Természetesen nem rajtuk múlik, nem ők tehetnek róla, hogy az egész kérdés a maga teljességében nem került itt felvetésre, de megítélésem szerint ami idekerült, a tekintetben ha nem akarunk – jogász nyelven mondom – dogmatikai hibát elkövetni, nem akarjuk, hogy törés legyen abban a törvényjavaslatban, az első és második passzusa is kalibráljon egymással, akkor úgy gondolom, hogy a második passzust, illetve a (2) bekezdést el kell hagyni. Én ezért tisztelettel kérem, hogy szíveskedjenek a módosító indítványomat támogatni. Köszönöm szépen. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me