ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Igen, Elnök Úr, két perc erejéig szeretnék nagyon röviden, mert az indítvány maga is rövid, tehát nem igényel hosszabb indokolást.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Korábban létezett egy informális rend arra vonatkozóan, hogy az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagjait miképpen nevezi ki a miniszterelnök. Ez a jogon túlmenő informális tájékozódás, tájékoztatás körébe esett. Így állt össze az igazgatótanácsnak az első változata, amivel a Vagyonügynökség megkezdte a működését.
Ez a korábbi rend fölbomlott, az utóbbi időben olyan változások történtek az igazgatótanácsban, amelyeket már informálisan sem egyeztettek, illetve amelyről informálisan sem kérték ki az ellenzéki pártok, legalábbis a FIDESZ pártjának a véleményét.
Úgy gondoljuk, hogy ez a dolog természetesen teljesen jogszerű, akkor is, ha a mi ízlésünk és politikai szokásaink szerint inkább a megegyezésre törekvés az indokolt ilyen esetekben is. Azonban ha már ezzel a kétségtelenül jogszerű lehetőséggel a miniszterelnök élt, és megváltoztatta az igazgatótanácsnak az összetételét, ilyen körülmények között indokolt, hogy szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat is állapítsunk meg erre vonatkozóan.
Mindenki előtt világos, azt hiszem, hogy Magyarországon a magyar nagytőke tőkehiánya miatt a bankok szerepe a privatizációban lényegesen nagyobb lehet, mint más országokban. Ilyen körülmények között a megítélésünk szerint indokolt az, hogy az összeférhetetlenségi szabályt a kereskedelmi bankok működésének területére is kiterjesszük.
Az én indítványom, amely 3403-as számon került önök elé, gyakorlatilag ezt célozza. Kérem önöket, támogassák napirendre vételét. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me