KÓNYA IMRE, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:
KÓNYA IMRE, DR. az ügyrendi bizottság elnöke: Elnök Úr, előadót nem kívánunk állítani, csak egészen röviden a két bizottság nevében szeretnék szólni.
Bizottságunk megtárgyalta a javaslatot és a beérkezett három módosító indítványt. Ennek során a bizottságban először vita bontakozott ki arra vonatkozóan, hogy a Házszabály remélhetőleg közeli elkészültére és elfogadására tekintettel vajon indokolt-e, hogy újabb Házszabály-módosítással foglalkozzon a Ház. Az a többségi vélemény alakult ki, hogy bár kívánatos a Házszabály mielőbbi elkészülte, azért a jelenlegi törvényhozási ütem mellett nem remélhető, hogy heteken belül erre sor kerül. És még egy gyakorlati kérdés – Hack Péter módosító indítványát ez tette indokolttá –: gyakorlatilag a Házszabály előkészítésében hatáskörrel rendelkező ügyrendi bizottság nem tud ülésezni mindaddig, ameddig az alkotmányügyi bizottságon ilyen nagy teher van – ugyanis az ügyrendi bizottság tagjainak zöme egyben alkotmányügyi bizottsági tag is, tekintettel arra, hogy itt a jogász szakképzettségnek jelentősége van.
Nos, Hack Péter módosító indítványa kapcsán az ügyrendi bizottság előterjesztett egy olyan módosítást, amelynek lényege, hogy a törvény-előkészítéssel foglalkozó alkotmányügyi bizottság a jövőben nem köteles minden egyes törvényjavaslatot megtárgyalni. Így talán mód nyílik arra, hogy a rá nehezedő teher némileg csökkenjen – aminek csak egyik következménye lenne az ügyrendi bizottság működési feltételeinek biztosítása, a másik következménye viszont az lenne, hogy az alkotmányügyi bizottság egyben foglalkozni tudna az igazságügyi szervezettel kapcsolatos, egyébként szintén őt terhelő, felelősségteljes munkával is, amire most, bizony, a törvény-előkészítés feladatai miatt vajmi kevés lehetőség van.
A másik két módosító indítvány: Eörsi Mátyás módosító indítványa – amely az interpellációk esetén az írásbeli válasz lehetőségét kívánta volna megszüntetni – nem találkozott a bizottság többségének támogatásával; Fodor András Attila módosító indítványa pedig, amely az alapjavaslat egyik részét – nevezetesen a koherencia érdekében a részszavazások lezártát követően a végszavazás előtti eljárást – kívánta pontosítani, szintén nem nyerte el a bizottság többségének a támogatását, azzal együtt, hogy egyetértettünk azzal a törekvéssel, amit az előterjesztő, helyesebben a módosító indítvány előterjesztője szolgálni kívánt. Úgy véltük azonban, hogy ennek a törekvésnek az alapjavaslat, Balás István javaslata is eleget tesz.
Köszönöm szépen, ennyit szerettem volna elmondani. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me