BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megpróbálok úgy válaszolni, ahogy a kérdéseket a képviselő úr felvetette.
Az 1988-ban született kormányrendelet negyedévenként utólagos megtérítést ír elő az önkormányzatok számára a menekültüggyel kapcsolatos kérdésekben. A Menekültügyi Hivatal utasítást kapott, hogy az önkormányzatok a köztársasági megbízott útján előterjesztett kérelmeikre két napon belül banki átutalás útján kapják meg a jogos igényt.
Ami az élelmiszercsomagokat illeti, ezeknek jelentős része adomány. Rendkívül furcsa helyzet adódna abból, ha a karitatív szervek adományai nem jutnának el oda, ahova el kell jutniuk. Úgyhogy én úgy vélem, hogy ezt a gyakorlatot mi többféle okból nem szüntethetjük meg, és ilyen csomag-, konzerv- és egyéb adományok osztására ezt követően is sor kerül.
Azt a bizonyos bonrendszert, amelyik általában mindig megbukik,ha központilag készül, én úgy érzem, bevezetni nem szabad.Ellenben semmi akadálya nincs annak, hogy valamely önkormányzat önmaga műveleteit leegyszerűsítse bocsásson ki bont, és bon útján juttassa el a hozzájárulást a menekülteknek, és ez ellen semmiféle kifogás nem merülhet fel, ettől még mindennemű igénye megtérítésére jogossá vált.
Baranya megye augusztus végén, szeptember elején tízmillió forintos előleget azért kapott, mert valóban az önkormányzatok teherbíró képességét meghaladó terheket, a folyó finanszírozás gondjait ezzel áthidaltuk. Amennyiben az a tízmilliós előleg nem elegendő, akkor – bár én ilyen információt nem kaptam – abban az esetben nincs akadálya annak, hogy ilyen keretben egy finanszírozást segítő további akcióra sor kerüljön.
Az oktatási költségek valamennyi változata megtéríthető, a normatíva-rendszer azonban menekültügy esetében nem alkalmazható, s nemcsak azért, mert a pénzügyminiszter úr ezzel a leghatározottabban nem ért egyet, hanem azért, mert változó létszámról van szó, és az egész normatív elosztás statisztikai bázisrendszerével ez összhangba nem hozható. Úgy vélem, hogy itt is az igazolt költségek megtérítése és gyors megtérítése a lényeg.
A szállítási költségeknél ugyanez a helyzet, képviselő úr említette a kedvezményeket. A kedvezményeken felüli összegek kényszerhelyzetekben ugyancsak a letelepedési alap terhére, megfelelő önkormányzati igazolás mellett kiutalhatók. Itt jegyzem meg, hogy a letelepedési alap 800 millió forintos összegéből augusztus végéig 580 millió fogyott el, rendelkezésre áll 220 millió. Emberi számítás szerint nem lesz elég, ha nem következik be olyan helyzet tőlünk délre, hogy a menekültek jelentős része hazamegy.
Most azonban itt felelősséggel kijelentem: a menekültügyi ellátásban fennakadás nem lesz. Azért nem lesz, mert a Belügyminisztérium költségvetéséből a jogos igények mindaddig kielégítve lesznek, amíg egyáltalán ilyen igények felmerülnek.
A képviselő úr alapvetően arra a problémára helyezte a súlyt, hogy az önkormányzatok késedelmesen kapják meg azokat az összegeket, amelyeket menekültügyre kifizetnek. Ahogy elmondtam, ilyen tág körben nyújthatók be az igények, és ennyire gyorsíttattam fel a községek igényeinek a kielégítését.
Kérem, hogy amennyiben a jövőben bármely önkormányzatnak konkrét problémája lenne, épp az ügy súlyára tekintettel, én arról értesítést kérek, és semmiképpen nem kívánunk olyan állapotokat teremteni, hogy valamely önkormányzatnak – kormányzati hibákból adódóan – gondja támadjon, miután olyan övezetben van, ahol a harmóniák megteremtése különösen fontos érdek. Köszönöm. (Taps a kormánypártok oldaláról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me