MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)
MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1989-es karácsonyi román forradalom időszakában Makó város polgárai kitörő örömmel s lelkesedéssel üdvözölték, és anyagilag is támogatták a román nép nagyszerű diadalát. Bízva remélték azt, hogy a határok átjárhatósága nagymértékben hozzájárul a két nép barátságához és gazdasági együttműködéséhez.
A jelenlegi helyzet azonban kiábrándítóvá vált. Folyamatosan érkeznek Romániából a pénz nélküli, ismeretségi kapcsolatot nélkülöző látogatók, akik ellepik a határszél községeit és városait. Valahogy nem így képzeltük a gazdasági és kereskedelmi együttműködést…
A pénz nélküli tömegek munkát vállalnak a határmenti községekben és városokban, csökkentve a magyar munkanélküliek munkavállalási lehetőségét – de ez még elviselhető lenne. Ami az interpellációm benyújtására késztetett az az, hogy ezen látogatók éjjel és nappal ellepik a vasútállomásokat, a köztereket és parkokat, sok esetben hozzájárulnak a ki nem deríthető bűncselekmények elkövetéséhez, hovatovább rettegésben tartják a város lakóit.
Kérdem, miniszter úr, van-e önöknek tudomásuk a Csongrád és Békés megyei határmenti községekben kialakult tarthatatlan állapotokról. A magyarországi munkaadók, amelyek tisztában vannak ezen tömegek kiszolgáltatottságával, a kialakult napibér alatti tarifával, étkezés és szállás biztosítása nélkül alkalmazzák ezeket az embereket, ami nem csekély módon járul hozzá a kaotikus állapotok kialakulásához.
Mindezek után tisztelettel kérdem: van-e lehetősége a tárcának az ilyen – mondhatnám: embertelen – foglalkoztatás meggátolására; kívánnak-e tenni annak érdekében, hogy a határszél községei, városai mentesüljenek a nagyon sok esetben sötét elemek látogatásától. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me