ROSZÍK GÁBOR (MDF)

Full text search

ROSZÍK GÁBOR (MDF)
ROSZÍK GÁBOR (MDF) Elnök Úr! Kedves képviselőtársaim!
Sajnálattal és szomorúan értesültünk a fővárosi önkormányzat döntéséről… (zaj a bal oldalon) …, hogy nem kívánja megrendezni, illetve támogatását adni a Budapest világkiállításhoz. Tudom, hogy nagyon sokan a fővárosban és szerte az országban és természetesen Gödöllőn is támogatták a világkiállítás magyarországi megrendezését. Ha lehet mondani, mi, gödöllőiek különösen is fájlalnánk a világkiállítás megrendezésének elmaradását, hiszen már évek óta készültünk rá, terveink voltak – de nemcsak nekünk, hanem, tudom, a világkiállítás tervezőinek is, akik Gödöllőt a főváros után mint az egyik kiemelt helyszínt vették számításba.
Konkrét terveink voltak és vannak még ma is, amelyek el is készültek. Nyilvánvalóan ezek a világkiállítás megrendezése nélkül is megvalósulnak – itt gondolok elsősorban a Grassalkovich-kastélyra, melynek a több éve húzódó felújítási programja ez évben végre konkrét formát öltött: már a Kormány asztalára tettük. Így 1996-ra a kastély eredeti állapotában a világkiállítás egyik legjelentősebb kulturális központjává válhatna.
Másik tervünk a város nyugati részén lévő kiállítási terület, amely szintén 1996-ra készülne el, és az állandó mezőgazdasági kiállítás helyszíne lenne, egy kereskedelmi üzletközponttal. Ez a terület egy 200 hektáros, üres, gödöllői, állami tulajdonban lévő föld.
Természetesen nemcsak a fenti elképzelések miatt, hanem abból a meggyőződésből fakadóan, hogy mérhetetlen veszteség éri az országot a világkiállítás elmaradása miatt, felelőssége tudatában a tegnapi napon Gödöllő város önkormányzati testülete rendkívüli ülésen olyan határozatot hozott – mégpedig ellenszavazat nélkül –, hogy a világkiállítás helyszíne Gödöllő legyen. (Taps a jobb oldalon. Derültség a bal oldalon.) A rendelkezésre álló terület Budapest központjától mindössze húsz kilométerre van, alig messzebb, mint a dél-pesti helyszín. Megközelíthető autópályán szinte néhány perc alatt, HÉV-vel, vonattal, de még a közvetlen közelben és használatban lévő repülőtér jóvoltából kisebb repülőgéppel is. (Zaj a bal oldalon. Az elnök csenget.)
További előnye, hogy a leendő M0-ás budapesti körgyűrű autópályától körülbelül 8–10 kilométerre, az M3-astól pedig 2–3 kilométerre fekszik. Ráadásul olyan területről van szó, hogy olyan járulékos költségek se merülnének föl, mint a budapesti helyszínen, mert a terület előkészítéséhez nem szükséges jóformán semmi: úgy jó, ahogy van. A környezetvédelmi előírások minden tekintetben maximálisan betarthatók. (Folyamatos zaj.)
Mindezek alapján tisztelettel felkérem a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a gödöllői önkormányzat határozatát megvizsgálni szíveskedjék, és annak megfelelően, ha elfogadhatónak találja, terjesszen törvényt a Parlament elé.
Továbbá kérem a tisztelt Kormányt, és Önöket, tisztelt Képviselőtársak, hogy a Gödöllőn megrendezendő világkiállítás érdekében lépjenek fel belföldön és külföldön.
Külön szeretném felhívni még egy dologra a figyelmet, arra, hogy a gödöllői helyszínnel a világkiállítás átkerülne az ország keleti felére – és ez a jelképesnek is tekinthető, hiszen az M3-as autópálya mellette vezetne Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy éppen Hajdú-Bihar megyébe… (Zaj. Derültség a bal oldalon. Taps a jobb oldalon.) … Sőt, azon túl is: Kárpátaljára, Ukrajnába vagy Erdélybe és onnan még tovább, Európa keleti országaiba. (Zaj, közbeszólások.)
Megdobban a szívünk, ha 1996-ra gondolunk, a honfoglalás 1100 éves évfordulójára, vagy arra, hogy nemcsak az évezred utolsó világkiállítása lenne Magyarországon, hanem a kommunizmustól megszabadult Kelet-közép-Európa első világkiállítása lenne, mégpedig az 1956-os forradalom negyvenéves évfordulóján. Amiképpen az 1958-as brüsszeli világkiállítással a Közös Piac megalakulását is ünnepelték, mi egészen bizonyosan ünnepelhetnénk 1996-ban csatlakozásunkat az Európai Közösséghez.
Végezetül ismételten felkérem a tisztelt Kormányt, hogy vizsgálja meg előterjesztésünket, s ennek megfelelően járjon el. Önöket pedig arra kérem, tisztelt Képviselőtársak, hogy mentsék meg a világkiállítást – velem együtt. (Taps a jobb oldalon és derültség a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me