FEKETE PÁL (MDF)

Full text search

FEKETE PÁL (MDF)
FEKETE PÁL (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor ebben a témában az MDF részéről szólok, előrebocsátom, amit leginkább hangsúlyozni szeretnék: azokat a lényegét tekintve új és az önkormányzatiság érvényre juttatása irányába ható lépéseket, amelyek a kezdet nehézségeit, gyötrelmeit ugyan magukon viselik, de érvényesültek ebben az évben, a mögöttünk levő időben.
Mi is történt 1991-ben céltámogatás és címzett támogatás címén, amire a Parlament is kevésbé figyelt mint egyértelmű pozitívumokra? Pályázat a költségvetési törvény alapján, ezt követően a belügyi közlemény, amely, kétségtelen, igen sietős munkát kívánt – ez talán nem a legjobb mozzanata az önkormányzatiság érvényesülésének. De amiről ugyancsak nem tett számot senki, hogy az önkormányzati képviseleteket, az önkormányzatok szövetségeit, igenis, tüzetesen megkérdezték, véleményüket kikérték – a Csereháti Szövetségtől a Községek Önkormányzati Szövetségéig –, és a véleményük érvényre jutott egy második felülbírálati terminusban, amelynek során sok, addig el nem ismert igényt jogosnak könyveltek el. Ezek az újabb jogos igények – az a bizonyos, 2,3 milliárd.
A módosító indítványok és elbírálásuk során a költségvetési bizottság, igaz, elfogadja a belügyi közlemény megszorító intézkedéseit – ilyen értelmű a módosító javaslatok elbírálása is –, egyúttal azonban felkéri a Számvevőszéket, hogy vizsgálja felül az elutasított céltámogatási igényeket.
Mindazok a tanulságok, amik ebből az első fordulóból levonhatók: egyrészt a körültekintő mérlegelés – úgy mondanám, részrehajlás nélküli, óriási munka, mindenekelőtt a Belügyminisztérium apparátusa részéről, amikor is 2655 igénybejelentést bírált el –, másrészt körültekintő, szívós érdekérvényesítés az önkormányzatok és szövetségeik részéről. Én ezt a szívós érdekérvényesítést megadnám az ellenzéknek is, de a kormánypárti képviselőknek is, akik módosító indítványokat nyújtottak be. Nagyjából egyféle lett a sorsa az innen-onnan érkező módosító indítványoknak: azaz az elutasítás, amelynek fő oka az volt – a tanulságok szintjén most már leszögezhető –, hogy az igények és az előre megállapított költségvetési összeg meglehetősen távol voltak egymástól, aminek megoldására tulajdonképpen a lehetséges két változat előkerült.
Az egyik a nevezetes '91. februári Közlönyben, amely a megszorításokat, szigorításokat alkalmazta – igaz, szakmai indokokkal.
Másrészt jött a másik megoldás: a jogos igények teljesítésének halasztása kimondva 1991 második felére, de most már előttünk világossá vált, hogy 1992-re.
A második körben jött az Állami Számvevőszék. Felülvizsgálata arra irányult – amire a költségvetési bizottság felkérte –, hogy megalapozott volt-e az 5. számú melléklet, az ott felsorolt elutasítások sorozata. Az Állami Számvevőszék a felkérésnek eleget tett. 906 elutasított kérelemből 686-ot úgy látott továbbra is, hogy nem felelt meg a törvényi feltételeknek; 144 a megállapítás szerint megfelelt a törvénynek, de a Belügyminisztérium közleményének nem; 76 azonban olyan, amely mindkettőnek megfelelt; ez 577 millió forint jogos igényt jelent. Nos, ennek a 76 igénynek a további elintézése még mindig a levegőben lebeg, viszont sorra vehetjük az Állami Számvevőszék vizsgálatának tanulságait.
Az Állami Számvevőszék javaslata teljességgel helyeselhető. A 76 pályázatot soroljuk be a később teljesítendők közé, a 144-et pedig ajánlatos ismételten megvizsgálni. Kiderül, hogy a fő gond itt is az előbbi, mégpedig az, hogy a támogatási szempontok alapján jelentkező jogos igény és a költségvetési összeg nagyon távoli egymástól. Szükséges döntés a támogatási célokról – mondja a Számvevőszék, amit helyeselhetünk – összefüggésben a várható igények felmérésével.
Véleményem szerint a harmadik fordulóban – amelynek most vagyunk a részesei – éppen ez történt és ez történik. A mostani országgyűlési határozati javaslat – amely irányelvként jelenik meg – kimondja, hogy folytatni kell az előző költségvetési törvényben elfogadott fejlesztések támogatását. Ami a címzett támogatásokat illeti: ivóvízellátási program – a dél-alföldi és a nógrádi megnevezve –, kórházi rekonstrukciók, színházi rekonstrukciók és bizonyos adósságszolgálat.
A céltámogatások között pedig változatlanul ismét megjelenik a vízellátás, a szennyvízkezelés köre, valamint az alapfokú oktatás és az egészségügyi, illetve szociális ellátás körei. Részben folyamatban lévő támogatásokat emel ki: folytatandó, ami mellőzhetetlen. Itt az elbírálásban egyszerűen a döntés magától adott; amit már megkezdtünk, folytatni kell.
Az alapfokú oktatás és az egészségügyi, illetve szociális ellátás vonatkozásában induló fejlesztés támogatására is lehetőség nyílt. Wekler képviselőtársammal egyetértésben igen pozitív elgondolása a javaslatnak, hogy a települési önkormányzatok közös vállalkozása esetén 10%-os többlettámogatás szerepel az előirányzatok között.
Ami az összegeket illeti: véleményem szerint leginkább megvilágosodik, hogy miről van szó. Egy fokozatosan kibontakozó előrelépésről, az önkormányzati érdekek fokozatos, arányait növelő érvényesítéséről van szó. Hiszen a következő évre szóló elgondolás, a rendelkezésre bocsátandó eszközök 9, illetve 11 milliárd forinttal jelentenek többet, mint az előző évben, azaz együttesen címzett és céltámogatás esetében 23, illetve 25 milliárd forint értéket.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy amire a javaslat hivatkozik, nem igényfelmérés, hanem előzetes igényfelmérés annak jegyében, hogy a szűrést érvényesítő belügyminisztériumi apparátus előzetesen is felmérhesse, milyen igényekkel számolhat. Nos, ezt már megtette, és éppen ennek alapján válik világossá, hogy a már e pillanatban is jogosnak tűnő igények forintösszege csaknem kétszeresen meghaladja azt, ami a felemelt tervezetben, a költségvetési elképzelésben, a rendelkezésre álló tervezetben szerepel.
Bizony, újra visszakanyarodtunk az eredeti, induló fő gondhoz. Mit is lehet tenni? Felmerült ez már korábban is az első fordulóban mint megoldás, hogy arányosan csökkenteni kellene a támogatási összegeket. Kitűnt azonban, hogy maguk az önkormányzatok ehhez nem szívesen járulnának hozzá.
Másik megoldásként felmerült a most is alkalmazott: tovább görgetni a jogosultságot a következő évre. Távlatban ez sem tűnik megnyugtató megoldásnak, mint ahogy most sem tűnik annak.
Ami ebben az előterjesztésben szerepel: az, hogy tulajdonképpen szűkíteni kellene az induló céltámogatásokat, azok feltételeit. A módosító javaslatok pedig éppen ellentétesek. Nem a szűkítést, akár a feltételek szűkítését célozzák, hanem további kiterjesztését – mint a szovjet laktanyák közcélú használhatóvá tétele, az általános iskolai tantermek, illetve az orvosi rendelők létesítésének támogatása – a most önállóvá vált önkormányzatok javára.
Kétségtelen, hogy ezek a céltámogatási szempontok szimpatikusak, bárki rokonszenvét kiválthatják, ki is váltják, de abból a szempontból, hogy itt a címzett és céltámogatások megoldásának gondja éppen ellenkező irányban mutatkozik, a megoldást inkább itt kell keresni; nem további kiterjesztő javaslatokban, hanem átgondolt, körültekintő, szűkítő javaslatokban. Olyan szűkítő javaslatokban, amelyek csak kevéssé vagy legkevésbé sértik az igénylő önkormányzatok érdekeit.
Szükség van szerintem további önkormányzati jelzésekre is. Kívánatos a továbbiakban a mostani előzetes igényfelmérés után is a többszöri egyeztetés az önkormányzatokkal és azok képviseleti szerveivel, képviseleti szövetségeivel, hogy az igényeket jogossá tevő célokat és a támogatási-költségvetési összeget minél jobban közelíteni lehessen.
Az elmondottak alapján a Demokrata Fórum részéről a határozati javaslatot, eligazító és pontosító javaslatainak elfogadását is támogatom. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me