TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (FKgP)

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (FKgP)
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítási rendszer megújításának részletes vitájához én a szűkebb hazámban, Somogy megyében szerzett ismereteimmel szeretnék utalni néhány dologra – azzal a szándékkal, hogy a társadalombiztosítás jelenlegi helyzetének tarthatatlanságát tényekkel is alátámasszam, és egyúttal indokoljam javaslataimat is.
Somogyban a nyugdíjasok lakónépességre vonatkozó aránya meghaladja az országos átlagot: jelenleg 26,2%. A megye összes ellátottjának száma közel százezer, a nyugdíjasok száma meghaladja a nyolcvanezret, a nyugdíjasok több mint felének 7 ezer forint alatt van az ellátása, az átlagnyugdíj pedig 7240 forint – ez az ez év márciusi adat. Mindösszesen 20 ezer forint felett csak 75 nyugdíjasunk van.
Mindezzel csak azt kívántam alátámasztani, hogy Somogy nyugdíjhelyzete nem jobb az országos átlagnál. Ennek okai többek között a megye mezőgazdasági jellegével, következésképpen a bér-, kereseti viszonyok kedvezőtlenségének alakulásával is összefüggésben vannak.
A nyugdíjak alakulásánál nem hallgatható el az sem, hogy az alacsony összegeket a 10 évet alig meghaladó szolgálati idő is eredményezte, valamint az, hogy az erőltetett jogkiterjesztések gazdaságilag nem voltak megalapozva, az újonnan belépő biztosítottak zömének nem volt lehetősége 10 évnél több jogosultságot szerezni. A szolgálati idők jelentős része járulékkal sem volt fedezve, és ez főleg a mezőgazdasági munkaviszonyokra vonatkozik.
Tisztelt Ház! Így az elmúlt évtizedekben sokan jutottak ugyan nyugdíjhoz, de milyen nyugdíj az, amely nem biztosítja a megélhetést, és több tízezer embert utal a szociális gondoskodás körébe? Figyelmeztető az is, hogy az alacsony összegű nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások újratermelődése nem szünt meg, sőt inkább felgyorsult. Ennek több oka van: egyik a résznyugdíj intézményrendszer bevezetése, ami kétségtelenül humánus döntés volt, de a társadalombiztosítás jelenlegi és jövő kiadásainak szempontjából nem volt megfontolt lépés. Ugyanakkor a résznyugdíj nem nevezhető még szerény megélhetést biztosító ellátásnak sem, hiszen az összege nincs minimumhoz kötve, gyakran elszomorító, 2500-3000 forint közötti összegek kerülnek megállapításra, de vannak olyan esetek is, amikor a résznyugdíj az 1000 forintot sem éri el.
Egyértelmű tehát, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer inkább a szociális gondoskodásra épült. De nincsenek összehangolva a különböző ellátási rendszerek jogosultsági feltételei sem. Közismert, hogy a résznyugdíjhoz legkevesebb 10 év, a teljes nyugdíjhoz 20 év szükséges, a megváltozott munkaképességű dolgozók rendszeres szociális járadékának egyik jogosultsági feltétele pedig leggyakrabban 5 évhez kötődik.
Tisztelt Ház! Egyértelmű, hogy így értékelődött le a munkával és a járulékfizetéssel szerzett jog. Mindezekre tekintettel szükségesnek tartom a nyugdíjrendszerről leválasztani a szociális elemeket, a résznyugdíj megszüntetését, a szolgálati idő becsületének visszaadását és az ellátások jogosultsági feltételeinek az összehangolását.
A nyugdíjkiadások dinamikus emelkedése Somogy megyére is jellemző. A múlt évben a nyugdíjkiadások a megyében az országosnál jobban, 30,7 százalékkal emelkedtek. Megyénk tapasztalatai is azt jelzik, hogy a közeljövőben nem számolhatunk a nyugdíjkiadások számottevő mérséklésével. Ez országosan várhatóan ugyanígy alakul. A nyugdíjkiadások megtakarítására azért sem számíthatunk, mert napjainkban a körülmények az emberek egy részét – hogy úgy mondjam – nyugdíjra ítélik. A körülmények mindannyiunk által ismertek, utalok itt a munkanélküliségre, valamint arra a gyakorlatra, hogy a korhatár előtti dolgozóktól a munkahelyek igyekeznek megszabadulni.
De ugyanilyen vagy még inkább elszomorító tényező a lakosság egészségi állapotának a romlása, a rehabilitáció elégtelensége, és nem elhanyagolható az egzisztenciális félelmek erősödése sem. Elgondolkodtató az is, hogy egzisztenciális okokból mind többen a nyugdíjat tekintik biztos megélhetési forrásnak. Az emberek – korra, nemre való tekintet nélkül – próbálnak a társadalombiztosítás rendszerén belül havi pénzellátáshoz jutni.
A nyugdíjmodellek kritikus pontja a korhatáremelésnek kérdése – itt ugye nemzetközi példákra szoktunk hivatkozni. Kétségtelen, hogy ez az összehasonlítás az emelés mellett szól, csakhogy a mai magyar valóság ezt kevésbé teszi lehetővé. Nem lehet ugyanis figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy sokan leromlott egészségi állapotuk miatt kényszerülnek idő előtt nyugdíjba menni.
Somogy megyében egy reprezentatív vizsgálat és felmérés alapján tavaly megállapították, hogy a férfiak több mint 40 %-a, a nőknek pedig 35 %-a a nyugdíjkorhatár előtti években vált rokkanttá. Ez is arra int bennünket, hogy a korhatár emelését körültekintően kell megközelíteni, és véleményem szerint csak akkor foglalkozhatnánk érdemben ezzel a kérdéssel, ha a munkaegészségügyi rehabilitációban gyökeres és pozitív fordulat következne be. A magam részéről a rugalmas szabályozás híve vagyok. Az érdekeltek számára biztosítani kellene, hogy maguk döntsenek a nyugdíjazás időpontjáról a rendszer feltételei között.
Véleményem szerint még a mai körülmények között sem halasztható a nyugdíjak értékmegőrzési rendszerének elméleti kidolgozása és programozott, fokozatos gyakorlati megvalósítása sem.
Tisztelt Ház! Szándékaim szerint ezzel a rövid megyei helyzetelemzéssel kívántam a téma részletes vitájához hozzájárulni. Összegezve, a magam részéről a nyugdíjrendszer elvi kidolgozásnál a következő szempontokat tartom fontosnak: épüljön az a kötelező biztosítás elvére, a biztosítási elemek döntően a befizetett járulék és a szolgálati idő szerepét erősítsék. A rendszerből kerüljenek ki a szociális indíttatású elemek, ezek maradjanak a költségvetés keretében.Ugyanakkor jusson kifejezésre a szolidaritás elve is. A korhatáremelés esetében annak feltételeit meg kell alapozni gazdasági, szociális, egészségügyi háttérrel. Éppen ezért a változás nem lehet radikális, fokozatos korrekciók szükségesek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyértelmű, hogy mindnyájunkat az a cél vezérel, hogy a társadalombiztosítási rendszer megújítása csökkentse az e téren meglévő igen jelentős társadalmi feszültségeket. A témának rendkívül nagy a társadalmi érzékenysége, éppen ezért minden javaslat mérlegelése és minden döntés – úgy gondolom – fokozott körültekintést igényel mindnyájunk részéről. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me