BETHLEN ISTVÁN (MDF)

Full text search

BETHLEN ISTVÁN (MDF)
BETHLEN ISTVÁN (MDF) Köszönöm Elnök Úr! Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több mint egy éve, múlt év augusztusában volt az oroszlányi Márkus-hegyi bányászsztrájk, amelynek igen sok jogos követelését ez a Ház, a Kormány és az illetékes minisztériumok is megvitatták, és azon dolgoztak. Ennek ellenére több mint egy év elmúlta után jó néhány jogos követelés még nem került eldöntésre. Azt hiszem, mindnyájan egyetérthetünk – legalább is a Ház többsége – azzal, hogy az egyik legjogosabb követelés abban állt, hogy 25, a szénfalon eltöltött év után minden bányász teljes nyugdíjra legyen jogosult.
Amikor ezt a törvényjavaslatot, mint önálló képviselői törvényjavaslatot, beterjesztjük a Ház elé, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, csak három aláírás szerepel alatta, a negyedik, igen fontos, hiányzik. Deák Sándor SZDSZ-es volt képviselő társunk úgy is mint az oroszlányi terület képviselője nemcsak hogy támogatta annak idején ezeket az elképzeléseket, hanem igen sok beszélgetésben azt is sürgette, hogy minél hamarabb történjék döntés.
Azt hiszem, olyan kérdésről van szó, amely nem pártpolitikai kérdés, hanem valóban a bányászoknak nyújtandó igazságszolgáltatás kérdése. Azt hiszem, tárgyi vita erről a Házban nem nagyon lehetne. Lehet azonban a benyújtás időpontjáról. Tudomásunk van arról, hogy két minisztérium is dolgozik ilyenfajta elképzeléseken. Megkérdezésünkre a válasz az volt, hogy az év vége előtt azonban ez nem kerül beterjesztésre.
Arról is tudomásunk van, hogy a szociális bizottság dolgozik egy még sokkal átfogóbb szabályozáson, azonban ők is csak november 30-ig kérik a Kormányt, hogy terjessze elő az ehhez kapcsolódó javaslatokat.
Az az érzésem azonban, hogy az eltelt több mint egy év és a követelés jogossága igenis nekünk ad igazat, amikor ma a Ház asztalára letesszük ezt az önálló képviselői törvényjavaslatot azzal, hogy pártokon felül támogassák. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me