ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm szépen. Talán csak megerősíthetem a Salamon László által mondottakat azzal, hogy ezt a házbizottság szabályszerűen megtárgyalta. Minden képviselőnek módja volt közvetve eljuttatni észrevételeit saját képviselő csoportja révén. Ennek nyomán alakult ki a mostani javaslat – úgy gondolom, most már csak döntésre kerülhet sor.
Tisztelt Országgyűlés! Visszatérek tehát az elejtett fonálhoz. A napirendi javaslat 9. pontjánál jeleztük, hogy három, részben azonos tárgyú előterjesztés közül kell most választani a tisztelt Háznak, megjegyezve azt is – amire célzást hallhattunk –, hogy melyiket, illetőleg melyeket veszi tárgysorozatába az Országgyűlés.
Hogy a részletekbe is bocsátkozzam: a kormánypártok véleménye megegyezett a házbizottságban abban, hogy a javasolt előterjesztések valamelyike vagy egymás mellett két előterjesztés is kerülhet az Országgyűlés e heti ülésének napirendjére – sőt, kerüljön is. Az ellenzéki pártok a házbizottságban nem javasolták, hogy az Országgyűlés már a ma kezdődő ülésén tárgyalja az előterjesztéseket. Ez a történtek rövid összefoglalója.
Így történt az, hogy végül az a megállapodás született: a benyújtás időrendjében mind a három javaslatot az Országgyűlés elé terjesztik azzal, hogy külön-külön mindegyik ügyében foglaljon állást szavazatával.
Először tehát a 482-es számú, eredetileg Demszky Gábor és Hack Péter által benyújtott, majd Hack Péter által önállóan vállalt indítvány tárgysorozatba vételéről döntünk. Kérdezem tehát az Országgyűlést – mindig a javaslat teljes címére fogok utalni –, hogy a Belügyminisztérium egykori III/III-as ügyosztályának állományába tartozó, illetve nyilvántartásában szereplő szigorúan titkos állományú tisztek és hálózati személyek adatainak kezeléséről szóló 482-es számú törvényjavaslatot kívánja-e tárgysorozatába venni. Határozathozatal következik. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 82 "igen" szavazatot adott le, 123 "nem" szavazatot és 67-en tartózkodtak; tartózkodtak az államtitkárok is – a javaslat tehát nem kapta meg a szükséges többséget.
Most a 2294-es számú kormányelőterjesztés tárgysorozatba vételéről kell, hogy döntsön az Országgyűlés. Kérdezem tehát képviselőtársaimat, hogy a Belügyminisztérium volt III/III-as csoportfőnöksége hivatásos, valamint szigorúan titkos állományú tisztjei és hálózati személyei adatait tartalmazó 1990. február 14-én lezárt nyilvántartásának, továbbá az egykori államvédelmi szervek és karhatalmi alakulatok tisztjei adatainak felhasználásáról szóló 2294-es számú törvényjavaslatot tárgysorozatába kívánja-e iktatni. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.) Megállapítom, hogy az Országgyűlés hat államtitkári szavazattal, 182 szavazattal 36 ellenében 59 tartózkodás mellett a 2294-es számú kormányelőterjesztést tárgysorozatába iktatta.
Most Pásztor Gyula és Ómolnár Miklós képviselők 2646-os számú önálló indítványának tárgysorozatba vételéről kell, hogy döntsön az Országgyűlés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy az országgyűlési képviselők politikai feddhetetlenségének megállapításáról szóló 2646-os számú országgyűlési határozati javaslatot tárgysorozatába kívánja-e iktatni. Most kérem szavazatukat! (Megtörténik.) Köszönöm. Megállapítom, hogy az Országyűlés 4 államtitkári szavazattal, 93 "igen", 35 "nem" szavazatot adott le és 146-an tartózkodtak. Így a 2646-os számú önálló indítványt az Országgyűlés nem iktatta tárgysorozatába.
Tisztelt Országgyűlés! (Zaj.) Kérem szíves figyelmüket. Megkérem, hogy a szavazás idején a kézbesítés szüneteljen. (Derültség, kis szünet után folytatja.) Ha nem szünetel, akkor mi várunk. Köszönöm.
Tehát a napirendi javaslatban jeleztük, hogy a Magyar Köztársaság büntető törvénykönyvéről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról rendelkező 2961-es számú törvényjavaslat tárgysorozatba vételére vonatkozóan sem alakult ki a házbizottság ülésén egyetértés. Zétényi Zsolt és képviselőtársainak javaslatáról van szó, erre figyelemmel e napirendi pont tárgysorozatba emeléséről is külön határoz az Országgyűlés.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy egyetért-e a Magyar Köztársaság büntető törvénykönyvéről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról rendelkező törvényjavaslat tárgysorozatba iktatásával. Most kérem szavazatukat! (Megtörténik.) Köszönöm. Megálapítom, hogy az Országgyűlés 4 államtitkári szavazattal, 179 szavazattal 65 ellenében 25 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot a tárgysorozatába emelte.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me