KÁDÁR PÉTER (SZDSZ)

Full text search

KÁDÁR PÉTER (SZDSZ)
KÁDÁR PÉTER (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A külföldiek által folytatott feketekereskedelem, a romániai napszámosok illegális alkalmazása, határkörzeteink közrendje és közbiztonsága az ország legégetőbb gondjai közé tartozik ma. Ezek a gondok átgondolt és átfogó szabályozást kívánnak, gazdasági, pénz- és vámügyi területen, valamint általános igazgatási jogszabályok területén egy összehangolt rendszert kívánnak. Olyat, amilyet a nyugat-európai szabadelvű demokráciák már kidolgoztak és hatékonyan működtetnek.
Ezt nem pótolja az a rögtönzött döntés, amelynek csúf példája az elmúlt héten napvilágot látott 7/1991. számú együttes intézkedés. Erről, valamint ennek az elmúlt hét végén okozott káros hatásairól kívánom kifejteni a magam és a szabad demokraták véleményét, megjegyzem, felszólalásomat Markó István, MDF-es képviselőtársam is támogatja.
A külföldi határátlépőktől, mint tudjuk, október 1-jétől napi ezer forint értékű valutát követelnek a határon. Az intézkedés, amelyet formailag a Határőrség országos parancsnoka, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka, valamint az országos rendőrfőkapitány jegyzett, de valójában a Kormány indítványára született meg, több oldalról erősen bírálható: hazánk külkapcsolatait illetően, a szabályozás mértékét tekintve és nem utolsósorban az időzítése miatt.
Külügyi szempontból azért káros, mert megterheli a volt keleti tömb országaival fenntartott kétoldalú kapcsolatainkat. Románia azonnali válaszlépésére, a 2500 lejes rendeletre hadd utaljak csak. Az intézkedés közvetve hozzájárul ahhoz is, hogy ezekben az államokban tovább erősödjön a magyarellenes csoportok hangja, súlyosan veszélyeztetve a határokon kívüli magyarság kisebbségi jogait. De a már biztató szakaszba ért államközi térség- és önkormányzati kapcsolatokra sem gyakorolt kedvező hatást ez az intézkedés.
Másrészt a szabályozás módja is kifogásolható. Az intézkedés – legalábbis a belügyminiszter nyilatkozatai szerint – külföldi állampolgárok magyarországi rendzavarását és bűncselekményeinek elkövetését hivatott megelőzni, meggátolni. Ilyen formában azonban célt téveszt, mert a zöldhasú bankók felmutatása éppen a feketézőknek nem okoz nehézséget, ellenben csaknem teljesíthetetlen követelményt támaszt a kispénzű külföldi beutazókkal szemben. A nagyváradi nyugdíjas a maga háromezer lejéből aligha tudja meglátogatni gyulai unokaöccsét. Papíron megvan az utazási szabadsága, ám a gyakorlatban ismét országának a foglya. Ceausescu diktatúrája után a szabadon választott magyar Kormány másodszor kárhoztatja őt helyben maradásra. Ugyanakkor seftelő szomszédjának elég tíz eladott magnókazetta vagy öt pár harisnyanadrág árát magához vennie ahhoz, hogy újabb portyára indulhasson a sorompón túlra. Erre mondják azt, hogy "öngól".
Végül, de nem utolsósorban baj van az időzítéssel is. Október 6-ára igen sokan készültek volna Magyarországról, de a Felvidékről is Aradra eljutni. Voltak, akiknek ez nem sikerült. Más országok polgárait a magyar, honfitársainkat a román vámtiszt fordította vissza elegendő pénz híján. Tudomásom szerint a hétvége folyamán mintegy 50 ezer ember kényszerült arra, hogy vagy letáborozzék a határnál, vagy visszaforduljon.
Az útrakelők többségét mint derült égből a villámcsapás, úgy érte a Kormány októberi meglepetése. Úgy látszik, ha október, akkor meglepetés.
Tisztelt Ház! Szívből fájlalom, hogy magyarok ezrei nem hajthattak fejet az aradi 13 emléke előtt egy ostobán időzített intézkedés miatt. Fájlalom, hogy az egyszerű ember már megint keserves csalódáson ment keresztül. Ha e panasszal megvárhattam volna az interpellációs besorolást, azt kérdeztem volna a Kormánytól, hogyan kívánja helyrehozni ezt a súlyos hibát. Lesz-e végre elképzelésük az intézkedés aláíróinak, illetve ellenjegyző minisztereinek a keleti idegenforgalom gondjainak átfogó, rendszerszerű megoldására?
Ehelyett most csupán ennyit hadd kérdezzek: Uraim, legalább nem akarnak bocsánatot kérni? Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ, az MSZP és a FIDESZ soraiból.)
Döntés törvényjavaslatok és országgyűlési határozati javaslat kivételes és sürgős megtárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me