BOGÁRDI ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója:
BOGÁRDI ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy a miniszter úr előterjesztéséből egyértelműen kitűnt, hogy történelmi pillanat ez a mai, amikor is elkezdjük ennek a törvényjavaslatnak, pontosabban: a két törvényjavaslatnak a vitáját. Ezen törvényjavaslatok elfogadásával a magyar szótárból kisöpörjük azt a kényszerszövetkezetet jelentő szót, hogy "kolhoz", és megnyitjuk a lehetőségét annak, hogy a magyar gyakorlatnak megfelelő, a két háború között működő szövetkezeti eszmével párhuzamos, az európai szövetkezetek eszméjének megfelelő új korszak kezdődjön el a magyar szövetkezetek történetében.
Természetesen egy sor törvényjavaslat hatályon kívül kerül ezzel együtt, többek között az a bizonyos 1967. évi III. törvény, amely a mezőgazdasági szövetkezetek működését szabályozta ezideig. Ez a törvény tulajdonképpen olyan dolgokat honosított meg a hazában, amit senki nem gondolt volna: a kényszer-földmegváltás, a kényszerszövetkezet, stb.
Nem véletlenül beszélek én elsősorban a mezőgazdasági szövetkezetekről. Ugyanis a gazdasági bizottság ülésén elsősorban a termelőszövetkezetek, s ezen belül is a mezőgazdasági termelőszövetkezetek voltak terítéken, és azoknak a jövője miatt aggódott a gazdasági bizottság legtöbb tagja. Ezzel párhuzamosan természetesen kihúzzuk a talajt azon személyek lába alól is, akik ennek a korszaknak haszonélvezői voltak. Nem boszorkányüldözésről van szó, csupán arról, hogy nem lesz meg az a vagyon, nem lesz meg az a talaj, amelyen eddig a demokrácia minimális szabályainak betartása nélkül uralkodni tudtak.
Történelmi ez a mai nap azért is, mert nemcsak idehaza, hanem külföldön is jelentős várakozás előzi meg ezt a törvényt. Árgus szemekkel figyelik nemcsak a szomszéd, a hasonló helyzetben lévő országok, hanem kicsit távolabb is, hogy a térség legfejlettebb országa hogyan tud ezzel a feladattal megbírkózni. Vitathatatlanul ránk vár a feladat, hogy felmutassunk egy módszert, felmutassunk egy receptet, hogyan lehet ebből a helyzetből nem a rombolás szándékával, hanem az átvezetés szándékával egy normális, piacgazdaság-konform megoldást találni.
A gazdasági bizottság ezt a felelősséget átérezve tulajdonképpen ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodással ajánlja ezeket a törvényjavaslatokat általános vitára. Kérem, hogy a Parlament tárgyalja meg, a szükséges módosításokat ejtse meg ezekhez a törvényjavaslatokhoz, de úgy, hogy az előzetes terveknek megfelelően november 30-áig ezt a törvényt el tudjuk fogadni, hogy utána tényleg elkezdődhessen az az időszak, amelyet már nemcsak a parasztság, hanem az egész ország rendkívüli módon vár! Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me