ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A közvélemény úgy itthon, mint külföldön, különösen nagyra értékeli, hogy a magyar törvényhozás folyamatosan és következetesen igyekszik helyreállítani a jogállam intézményrendszerét. Ennek a folyamatnak szerves része, a jelenleg a tisztelt Ház asztalán fekvő törvényjavaslat.
Amint a tisztelt Ház előtt bizonyára közismert, az első magyar közjegyzői törvény a kiegyezést követő igazságszolgáltatási törvényalkotás során 1874-ben született, és szép hosszú élettartamot ért meg, mert 1949-ig biztosította hazánkban a közjegyzői intézmény rendeltetésszerű működését.
Most talán nem hat erőltetettnek az akkori és a mai politikai viszonyaink között párhuzamot vonnom és felhívnom a figyelmet arra, hogy a diktatórikus viszonyok demokratikus felszámolására és a szociológiai értelemben vett modernizációra irányul a törvényjavaslat. Az alkotmányos intézményrendszer, a gazdasági és a tulajdonviszonyok, az érdekképviseletek szisztematikus lebontása a negyvenes évek végén nyilvánvalóan a közjegyzőséget sem hagyhatta érintetlenül.
Az államosítás elvonta a hivatás gyakorlásának minden tárgyi és személyi feltételét, a működését eltorzította, a közjegyzőség mint intézmény atomizálódott, azonosságtudata és főleg az önálló értékrendje elveszett. Ennek a következménye volt például az, hogy a közjegyzői okirat fogalma szinte kiüresedett és elvesztette az eredeti jelentőségét.
Most törekvésünk élvezi az Európa Tanács támogatását, és lehetővé teszi e foglalkozási csoportnak a bekapcsolódását az oly kívánatos nemzetközi együttműködésbe, eleget tesz külföldi gazdasági partnereink elvárásainak a jogállam garanciális igényei iránt, és ami a legfontosabb, szolgálja államunk polgárainak jogérvényesítését és az esélyegyenlőségét.
A közjegyzőség szolgáltatásaival az állampolgárok széles köre találkozik, éppen ezért a törvényjavaslat előkészítése során a normaszöveg kialakításán kívül figyelembe vettük a szabályozás által felvetett szinte minden gyakorlati kérdést.
Engedje meg a tisztelt Ház, hogy a törvényjavaslat legfontosabb rendelkezéseihez kapcsolódó néhány rendező elvre és célkitűzésre hívjam fel a figyelmet, s ezeket megkíséreljem kiemelni. A rendezett jogélet követelménye nem csupán a már bekövetkezett jogsérelem orvoslását, hanem a jogsérelem megelőzését is magában foglalja. Most a közjegyzőség intézménye, mint mindenütt a kontinensen, az igazságszolgáltatás szerves része, és elsőrendű feladata a jogviták kialakulásának a megelőzése, az a bizonyos jogi prevenció. Ehhez azonban az szükséges, hogy a közjegyző a jogászi munkamegosztásban mintegy a bíró és az ügyvéd között foglaljon helyet. Tehát a hivatás szabályait úgy kell megalkotni, hogy egyesítse a két foglalkozás meghatározó jegyeit, de ugyanakkor mind a kettőtől elkülöníthető legyen. Most a közjegyző az állami felségjogból levezethető közjogi jellegű feladatokat lát el. Kizárólag a hatáskörében járhat el, ezért a tevékenységét formájában és tartalmában is közjogi kötelezettségekkel kell alátámasztani.
Most annak ellenére, hogy e törvényjavaslat a köznyelv szóhasználata szerint visszaállítja az úgynevezett magán-közjegyzőséget és végeredményben annak létrehozását célozza, valójában a feladatok nem sorolhatók a vállalkozói típusú jogalkalmazási szolgáltatások fogalmi körébe, és ezért szükséges, hogy a törvényjavaslat mindjárt az első részben állapítson meg olyan garanciaértékű általános elveket, mint például az állami felhatalmazás, a közjegyzők függetlensége, a közjegyzők pártatlansága, a hivatás kizárólagossága, a titoktartási kötelezettség, a szigorú felelősségi szabályok, a közjegyzői állások szervezettsége és az ezzel együtt járó székhelyhez kötöttség.
A demokratikus berendezkedésű államokban az utóbbi évtizedekben szerveződött szakmai önkormányzatok, azaz a kamarák szerkezete általában az államszervezet mintájára alakult. A kötelező tagság megfelel az állampolgárságnak, a kamara elnöksége és elnöke pedig a végrehajtó hatalomhoz hasonlítható, melyet a demokratikus választás legitimál. A törvényjavaslatnak a közjegyzők önkormányzatára vonatkozó szabályai ezeket az elveket tükrözik. Most, ahol a manapság sokak által kárhoztatott állami beavatkozás nem nélkülözhető, az a közjegyzőség törvényes működésének figyelemmel kísérése, és olyan legitimációs jellegű feladatok, amelyek elsősorban a a jogbiztonságot szolgálják.
Az autonómia, de célszerűségi, gazdaságossági és szakszerűségi szempontok is azt igénylik, hogy az egyes közjegyzők tevékenységének rendszeres és állandó ellenőrzését maga a közjegyzői kamara lássa el. Fenn kell azonban tartani – érthetően – a külső, szervezeten kívüli kontroll lehetőségét, mind a közjegyzői eljárás törvényessége, mind pedig az önkormányzatok működése fölött, és a feladatokat utalja a törvényjavaslat az igazságügy-miniszter, illetve a bíróságok elnökeinek a hatáskörébe.
A közjegyzőség már eddig is sokat hangoztatott igazságszolgáltatási jellege és a nemzetközi gyakorlat egyaránt megkívánja, hogy a közjegyző foglalkozásának gyakorlására ne a kamarai tagság elnyerésével, hanem igazságügy-miniszteri kinevezéssel szerezzen jogosultságot. E kinevezést azonban – eltérően a jelenlegi gyakorlattól – pályázati eljárás előzi meg. A pályázatok lebonyolítása, értékelése, a jelöltek kiválasztása, az alkalmasságának a vizsgálata, tehát lényegében a döntés érdeme a kamarákra, tehát a közjegyzők önkormányzatára hárul.
Most hatályos jogszabályunk a közjegyző speciális szakmai felkészítése tekintetében a nemzetközi összehasonlításban nem nagyon állja meg a helyét. A közjegyzői előképzettség és a szakmai gyakorlat hiánya a törvényjavaslatban megfogalmazott felelősséggel értelemszerűen nem lenne összeegyeztethető. Ennek érdekében bízza a javaslat a közjegyzői kar utánpótlásának, tehát a közjegyzőjelölteknek és a közjegyzőhelyetteseknek a felkészítését magára a közjegyzői szervezetre. A jelenlegi szabályozás szerint a közjegyző fegyelmi felelőssége igazgatási úton történik. Ezért szükséges, hogy a törvényjavaslatnak a fegyelmi felelősségről és eljárásról szóló szabályai megfelelő garanciákat tartalmazzanak. Az eljárás tárgyilagosságát és pártatlanságát a fegyelmi bíróként eljáró hivatásos bírák, a speciális szakmai szempontok érvényesülését pedig a fegyelmi bíróságba választott közjegyzők biztosítják.
Már a bevezetőben utaltam arra, hogy a közjegyzői szervezet reformja nem egy, a létszáma szerint szűk szakmai csoport érdekeinek érvényre juttatása és nem is csak e foglalkozási ággal történt igazságtalanságok orvoslása miatt vált elsősorban szükségessé. A közjegyzői eljárás törvényi szabályozásával újra el kell érni, hogy a hazánkban készített közjegyzői okiratok nemzetközileg is elfogadhatóvá váljanak. Ennek igényét a nyitottá vált gazdaságunk és a már kialakult és a jövőben kívánatos nemzetközi kapcsolataink élesztették fel.
Legyen szabad utalnom arra a két nemzetközi egyezményre, amelyek lehetővé teszik, hogy a független közjegyző által, a megfelelőn szabályozott garanciális eljárás betartásával elkészített közjegyzői okirat számos nyugat-európai országban közvetlenül, tehát a körülményes és költséges külföldi pereskedés nélkül is végrehajtható. Az eljárási szabályok előkészítése során törekedtünk arra, hogy ne térjünk el a nemzetközi elfogadhatóság által diktált követelményektől. A közjegyzői okiratok és tanúsítványok tekintetében tehát elvárhatja a jogalkotó, hogy ezek a jövőben nagyobb mértékben szolgálják majd rendeltetésüket, vagyis a jogbiztonságnak a megvalósítását.
A közjegyzőket azonban a hazai közgondolkodás elsősorban a hagyatéki eljárással köti össze, és ezen a törvényjavaslat nem is kíván változtatni. Magyarországon – Európa számos országához hasonlóan – a közjegyzők 120 éve intéznek hagyatéki ügyeket.
A statisztika szerint a hagyatéki ügyek 98%-a a közjegyző előtt intéződik el véglegesen, tehát nem kerül sor peres eljárásra. S mindez önmagában elegendő indok arra, hogy a közjegyzők hatásköre e tekintetben változatlan maradjon.
Ugyanez nem vonatkozik a hatályos jogunk szerint közjegyzői ügykörbe tartozó egyes végrehajtási cselekményekre, melyek kényszerintézkedés jellege folytán törést szenvedne éppen a közjegyzők előzőekben hangoztatott függetlensége. Ez az ügycsoport tehát a továbbiakban is a bírósági szervezet feladata marad.
A módosító indítványok viszonylag nagy száma önmagában is jelzi a közjegyzői reform iránt tanúsított kitüntető figyelmet. A 115 évvel ezelőtti és mai viszonyaink közötti párhuzam e tekintetben is tetten érhető, ugyanis a korabeli iratokból tudjuk, hogy a közvetlenül az ügyvédi rendtartásról szóló törvény után megalkotott közjegyzői törvény is alkotó parlamenti vita eredményeként született meg.
Tisztelt Országgyűlés! 42 évi kényszerpálya után érkeztünk el ismét oda, hogy a Parlament eleget tegyen az 1870. évi első magyar jogászgyűlésen megfogalmazott felhívásnak, s engedjék meg, hogy ebből a felhívásból szó szerint idézzek. "Törvénykezési rendszerünk szükségképpi követelménye, hogy a közjegyzőség mint a bíróságoktól és az ügyvédségtől teljesen elkülönített, önálló közintézmény szerveztessék." Ha meghagyom a szenvedő igeragozást, akkor e mondat csak az utolsó szavában szorul módosításra úgy, hogy önálló közintézményként állíttassék vissza. Ennek a megvalósítása érdekében kérem a tisztelt Házat a törvényjavaslat elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me