GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Frakciónk e törvényjavaslatot megvalósulása esetén, illetve hatálybalépése esetén, sok más előttem felszólalóhoz hasonlóan, a kevésbé veszélyes törvények közé sorolná. Azért, mert ennek a törvénynek a tervezetek szerint rendkívül rövid időre szólna a hatálya, csupán csak november 30-ig. Lényegesen veszélyesebb lenne azonban ez a törvény Salamon László képviselőtársam módosító javaslatának elfogadása esetén, amelyik a törvény hatályát január 31-ig kívánja meghosszabbítani.
A FIDESZ parlamenti frakciója a 3. § (2) bekezdésben írtakkal, miszerint a törvényjavaslat megszüntetné a fegyelmi büntetés kizárással való megvalósítását, támogatja, viszont nem támogatja az 1. és a 2. §-ban leírtakat.
Sajnálatos módon vesszük tudomásul, hogy a kormányzó pártok politikai céljaikat ismét jogtól idegen eszközökkel kívánják megvalósítani, hiszen a törvényjavaslat az átalakulások megtiltását, illetve az ingatlanok elidegenítését visszaható hatállyal kívánja megtiltani.
Az ingatlanok elidegenítésének augusztus 26-áig való megtiltása kifejezetten érthetetlen, hiszen a törvényalkotó azt feltételezi, hogy a széles szakmai közvélemény a majdan életbe lépő szövetkezeti törvény koncepciójáról csak a törvényjavaslatok Parlament elé való benyújtásától fogva értesült, miközben már többek között a Földművelésügyi Minisztérium is több képviselőtársam számára e törvényjavaslatok koncepcióját már a törvényjavaslat benyújtását lényegesen megelőzően eljuttatta, és több szakmai folyóiratban is e törvényjavaslatok tervezetét már olvasni lehetett.
Ugyanakkor a FIDESZ parlamenti frakciója a tagság védelme érdekében elégségesnek tartja a szövetkezeti törvény jelenleg hatályos rendelkezéseit, miszerint mindenféle vagyonjogi kérdésben a tagság kétharmadának hozzájárulása szükséges, illetve az átalakulások esetében még szükség van a megyei vagyonellenőrző bizottságok hozzájárulására is, amelyek tudvalevőleg a Kormány felügyelete alatt állnak. Ezért az 1. és a 2. § elfogadását a Parlament számára nem javasoljuk.
Végezetül szeretném csodálkozásomat kifejezni, hogy több képviselőtársam miért csupán most, a kárpótlási törvény hatálybalépése után kezdett el olyan nagy vehemenciával a termelőszövetkezeti tagság érdekében föllépni. Azt hiszem, erre szükség lett volna már a kárpótlási törvény vitája alatt is.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me