KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Ha megengedi, Elnök Úr, röviden reflektálnék. Az általános vitában elhangzottak kapcsán – ha megengedi a tisztelt Ház és a tisztelt elnök úr – a főbb momentumokra kitérnék néhány szóban. Mindenekelőtt arra, ami a FIDESZ részéről hangzott el: a számvevőszéki vizsgálatban foglaltakkal kapcsolatban biztosítékot lát szükségesnek az intézkedésekre. A Kormány részéről ezzel a szándékkal egyetértek, segítséget jelentett volna azonban, ha e tárgyban konkrét javaslatot ismerhetünk meg, hisz ilyen nem jelent meg a színen. Annál is inkább, mivel a Kormánynak is érdeke a tisztázott helyzet teremtése az önkormányzati irányításra való átállás idejére. Egyébként pedig nem látok szigorú kapcsolatot ennek a törvénynek az elfogadása és a számvevőszéki vizsgálat révén támasztott követelmények végrehajtása között. Előkészítés alatt áll egy olyan kormányrendelet, amely szabályozza az 1991. évi III. törvényben előírt szakmai jóváhagyás megadásának eljárási rendjét. Ez lényegileg tisztiorvosi véleményre alapozott, és közös minisztériumi – OTF-bizottsági döntés formájában történnék.
Ezen kívül fölmerült több szónok részéről, hogy a Társadalombiztosítási Alap bevételei és kiadásai között komoly feszültségek keletkeztek. Egyik oka a járuléktartozások rendkívül gyors emelkedése. Erre vonatkozólag a Kormány intézkedéseit és tervezett intézkedéseit a miniszter úr expozéjában már felemlítette.
Fölmerült továbbá az, hogy egyes kiadási tételek rendkívül dinamikusan növekednek, például Fáklya Csaba képviselő úr a gyógyszerekét emelte ki ezek közül. Ezért történt az az intézkedés a minisztériumban, hogy a közgyógyellátásnak egy pozitíve meghatározott lista alapján történő beszűkítését szükségesnek látjuk, hiszen az eddigi közgyógyellátás gyakorlatilag korlátlanul lehetővé tett, alkalmat adott visszaélésekre, oly módon, hogy akár nem is az kaphatta a megfelelő, a szóba került gyógyszert, akinek a nevére történt a felírás. Fontosnak tartjuk azt, hogy a közgyógyellátás a tényleges rászorultság mértékében, és fajlagosan azokra a gyógyszerekre terjedjen ki, amelyekkel segíteni kívánunk a rászorultakon.
Ugyancsak a gyógyszerellátásban jelentkező probléma az, hogy differenciált százalékos hozzájárulást szándékszunk a továbbiakban kialakítani, és ez együtt jár azzal, hogy bevezetünk 50%-os térítési lehetőséget is. Így természetesen megtörténik a gyógyszerek átsorolása – ami egy szakmai munkát jelent –, és itt elsősorban a hatóanyag szerinti tartalmat vesszük tekintetbe, amit az eddigiekben ezek a besorolások nem tartalmaztak.
Azt hiszem, rendkívül fontos az, ami a társadalombiztosítással kapcsolatosan a további törvénykezésben is előttünk áll, hiszen a belső feszültségek kiküszöbölésére, ami például most jelentkezik az egészségügyi alap és a nyugdíjalap között az egy adott társadalombiztosítási alapon belül, a legegyszerűbb és legfontosabb mód, hogy ezt a két pénzösszeget egymástól elkülönítjük, és akkor még egymás zsebébe sem tud ez a két, különböző célra szánt alap belenyúlni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me