PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Társadalombiztosítási Alap költségvetésének tárgyalása alkalmából szeretném a figyelmüket felhívni egy tavaly októberben benyújtott módosítási javaslatra.
Tavaly, az év végi egyszeri nyugdíj-kiegészítésekre a Kormány 8 milliárdos javaslatot nyújtott be, bizottságunk ezt 10 milliárdra módosította. Az MSZP soraiból olyan indítvány érkezett, hogy emeljük fel ezt 17 milliárdra, 13. havi nyugdíjat biztosítva ezzel.
Békesi képviselőtársunk a Társadalombiztosítás bevételeire vonatkozóan az alábbiakat mondta: "Egyetértek miniszter úr expozéjának azon gondolatával, hogy az előzetes szakértői becslések túlzottan óvatosak. Én egy kicsit keményebben minősíteném: irreálisan alacsonyak voltak." Számításokra alapozva meggyőző érvekkel bizonyította, hogy a 17 milliárdos javaslat elfogadásában – idézem: "Tisztelt Ház! A tavalyi tapasztalatokat is figyelembe véve, a konkrét, idén megvalósult bérkiáramlást figyelembe véve semmiféle rizikó nincs."
Most, amikor az elmúlt év költségvetését tárgyaljuk, látható, hogy a Társadalombiztosítás a tavalyi évben 600 milliós deficittel zárt. Amennyiben a bizottságunk, a kormánypártok vagy a Kormány elfogadja az MSZP – kétségtelenül jószándékú – javaslatát, most a deficit több mint 6 milliárd lenne. Ez akkora tétel – mindannyian láthatják –, ami alapjaiban rendítené meg idén a költségvetésünket.
E példa rávilágít egy nagyon lényeges tényre. Az ellenzék soraiból érkező indítványokat a kormánypártok számtalanszor leszavazzák. Ezt nagyon sokszor úgy magyarázzák – legkülönfélébb helyeken –, hogy a szavazógép működik, a kormánypártok nem veszik figyelembe az ellenzék indítványait, politikai okból leszavazzák azt.
Ez a példa éppen azt bizonyítja, hogy számtalanszor azért nem fogadunk el ilyen jellegű indítványokat, mert a végrehajtás felelőssége a Kormányé, és nem a képviselőn, hanem a Kormányon fogják számon kérni, ha valami hiba történik. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me