VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)
VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Reményeim szerint 1993. január 13-án Székesfehérvár határában felavathatjuk a doni harcokban elesettek emlékére épült ökumenikus kápolnát. Azok emlékére, akiket csak a család várt haza, azok emlékére, akiket csak a család gyászolt, akikre csak a család emlékezett.
A haza, a hivatalos Magyarország 1943 telén éppúgy nem küldött egy sóhajtást sem a Donnál haláltusáját vív6 2. magyar hadseregért, mint ahogy Rákosi vagy Kádár úgynevezett népi Magyarországa sem siratta el az urak Magyarországának hadseregét. E cinikus korok letűnte után eljött az idő, hogy lerójuk kegyeletünket a több tízezer katona emlékére.
Történészek és politikusok több oldalról vizsgálták már a doni katasztrófát. Feltették a kérdést: hősi halottak-e a 2. magyar hadsereg katonái? Megítélés dolga, de tény, hogy túlnyomó többségükben kötelességüket teljesítve vesztették életüket, és így legalábbis katonahalottak.
Több mint két évvel ezelőtt Székesfehérváron fogant meg a gondolat, hogy el kellene zarándokolni a harcok színhelyére. Hol merev elutasító, hol bizonytalankodó politikai viszonyok között folytatott állhatatos munka meghozta eredményét, és így a közelmúltban már a zarándokok több csoportja felkereshette a harcok színhelyét, és az azóta jeltelenné vált sírokon, útszéleken, legelőkön, kertekben elhelyezhették virágaikat, keresztjeiket és kopjafáikat.
A közeljövőben minden valószínűség szerint Kijevnél is felépülhet a második világháborús magyar emlékmű. Bár Magyarországon is egyre több második világháborús emlékmű épül, a mai napig nincs egy olyan zarándokhely, ahol emlékezni lehetne a Don-kanyarban elesettekre, de emlékezni lehetne a végtelen orosz mezőkön, Gulágokon elpusztultakra éppúgy, mint a második világháború során bárhol életüket vesztett honfitársainkra. Nincs egy zarándokhely, ahol - a költő szavaival élve - "föltépődhetne a szoros szájzár, hogy szólni tudnánk sirató, gyászoló szókat, országba, világba kinyílhatnánk".
A hat parlamenti párttal és a független képviselőkkel egyet,értve kérem képviselőtársaimat, kérem az ország lakosságát, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a Don-kanyar kápolna alapítványt, hogy ismét Serfőző Simon szavait idézve - "ne feledésből legyen az emlékmű '. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me