SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök úr! Tisztelt Ház!
A csődtörvény előttünk fekvő tervezetéhez módosító indítványt adtam be. A módosító indítvány lényege, hogy egészüljön ki a csődtörvény tervezete egy büntetőjogi klauzulával, illetőleg módosuljon a büntető törvénykönyv annak tekintetében, hogy ne lehessen csalárd módon, illetve koholt követelések segítségével kihasználni a csődtörvény által nyújtott lehetőségeket. Ilyen tárgyú módosító indítvány a kormánypártok soraiból is érkezett, és amikor az alkotmányügyi bizottság ennek a kérdésnek a vitájába belekezdett, egyetértett abban, hogy valóban szükséges a büntetőjogi biztosíték. A világ valamennyi valamirevaló csődtörvénye ilyen típusú védelmet ad.
A mi csődtörvényünknél különösen fontos lenne, hogy egyidőben lépjen hatályba a büntető törvénykönyv módosításával, ugyanis maga a csődtörvény – mint ahogyan ez már a Ház vitája során elhangzott – meglehetősen "adósbarát" csődtörvénynek nevezhető, ami szokatlan a csődtörvények tekintetében, de azt hiszem, hogy az átmeneti helyzet ezt jelentős mértékben indokolja.
Nem szabad azzal puhítani ezt az eljárást, hogy nem biztosítunk számára nagyon szigorú védelmet. Ez a világban mindenütt így szokás. Ennek azonban vannak bizonyos eljárásjogi következményei is. Az alkotmányügyi bizottság ülésén az Igazságügyi Minisztérium képviselői megígérték, hogy a büntető törvénykönyv módosításának már minisztériumi köröztetésen kintlevő anyagát a következő bizottsági ülésre hajlandók behozni, és efölött a bizottság vitát folytathat. Természetesen a büntetőjogi kodifikáció meglehetősen nehéz dolog, ezért nem tartom a saját módosító indítványomat sem olyannak, amely egy az egyben a törvény szövegévé léphet elő. Tehát mindenképpen végig kell menni ezen az eljáráson. Ezért szerencsés, ha a jövő héten az Igazságügyi Minisztérium ígérete szerint az alkotmányügyi bizottság elé fogja terjeszteni ezt a javaslatot, akkor még meg is tudja ezt tárgyalni.
Tehát ennek az lenne a következménye, hogy egy csatlakozó módosító indítványt a mi bizottságunk be tudjon adni, hogy a részletes vita lezárását a szavazás előttre halasszuk, és ebben az esetben egyszerre léphetne hatályba a büntető törvénykönyv ilyen típusú módosítása.
Ha ezt egy külön procedúrával tennénk, vagyis most a Kormány beterjesztené a büntető törvénykönyvnek erre a két tényállásra szóló módosítását, vagy ennek általános, részletes és hasonló vitáit tartanánk, akkor nagyon elhúzódna, valamint nagyon kicsi az esély arra, hogy belefér a Parlament napirendjébe. Így egyszerű eljárásjogi megoldással vagy a részletes vita felfüggesztésével a jövő heti szavazásig megoldható lenne ez a kérdés, és az alkotmányügyi bizottság megfelelően meg tudná tárgyalni ezt a problémát. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me