VÉKONY MIKLÓS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:

Full text search

VÉKONY MIKLÓS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:
VÉKONY MIKLÓS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, a Háznak a kellemes, derűs pillanatok nem válnak kárára.
Tisztelt Ház! A bizottság több mint kétszáz módosító illetve csatlakozó indítványt tárgyalt meg és alakította ki álláspontját. Ezek több mint egyharmada olyan szövegszerű pontosítást, illetve kiegészítést tartalmazott, amely a számviteli törvénnyel való megfelelést biztosítja, valamint a törvény megfogalmazását világosabbá, egyértelműbbé teszi. Természetszerűleg ezeket a módosító indítványokat a bizottság támogatta.
A módosítások másik jelentős része az érdekképviseleti szervek eljárásokban való részvételével kapcsolatos. A törvénytervezet fő szabályként írja elő, hogy az adós, illetve a felszámoló a csődeljárás és a felszámolási eljárás egész tartama alatt kérésükre köteles tájékoztatni a munkavállalókat és az érdekképviseleti szerveket az őket érintő intézkedésekről. Ezen túlmenően a jogszabályi előírások az eljárás kritikus pontjainál külön is előírják a tájékoztatást. Utalok itt a törvénytervezet 5. §-ára, a 14. § (3) bekezdésére, a 30. § d) pontjára, a 69. § d) pontjára. Ezeket kiegészítve a bizottság részéről elfogadásra kerültek az érdekképviseleteknek adandó tájékoztatást bővítő javaslatok, de nem támogattuk azokat a törekvéseket, amelyek akár a csődeljárásban, akár a felszámolásnál az egyezség harmadik szereplőjévé akarták tenni az érdekképviseleteket. Ilyen irányú módosító indítványok elsősorban a szocialista párt részéről érkeztek. Javaslat volt például a kifogásolási jogkör biztosítására, tárgyaláson történő részvételre.
Ezek a javaslatok megítélésünk szerint áttekinthetetlen, zavaros helyzetet teremtenének, és akár a hitelezőt és így a hitelező munkavállalóit, akár az adóst bizonytalan helyzetbe hoznák az egész eljárás sikerét alapvetően veszélyeztetve.
A másik részletesebben megvitatott téma volt a társadalombiztosítás megkülönböztetett kezelése a csődeljárás folyamán. Több javaslat a korengedményes nyugdíj gazdálkodó szervezetet terhelő, társadalombiztosításnak átutalandó fedezetét is ki akarta emelni a csődeljárás alatt megengedett fizetési moratórium alól, attól tartva, hogy ellenkező esetben a korengedményes nyugdíjas járandósága veszélybe kerülhet.
Az alkotmányügyi bizottság ülésén a társadalombiztosítás illetékeseivel történt egyeztetés is megerősítette: ilyen helyzet nem állhat elő. A nyugdíjas minden körülmények között megkapja a társadalombiztosítástól a korengedményes ellátmányát, a törvény ilyen értelmű módosítása viszont megtörné a hitelezők jogegyenlőségét, és a nem kiemelt hitelezőket ellenérdekeltté tenné az egyezség megkötésében, melynek híján a felszámolási eljárás automatikusan megindulna.
Emellett a társadalombiztosítás számára sem jelentene garanciát, mert az a tény, hogy a társadalombiztosítási tartozásokat a moratórium alatt is lehet fizetni, még nem biztosíték arra, hogy az adós tud is és akar is fizetni. A bizottság ezek mérlegelésével többségi álláspontként a javaslatokat elvetette.
A hitelezői sorrend módosítására vonatkozó javaslatokat szótöbbséggel a bizottság nem támogatta. Elfogadta a tervezet koncepcióját, hogy a felszámolási költség után a zálogjoggal biztosított követeléseket kell elsőként kielégíteni, ezután kerül sor a munkavállalói és állampolgári követelésekre, majd a köztartozásokra, amelyen belül a társadalombiztosítás biztonságához fűződő fokozottabb társadalmi érdekre tekintettel a társadalombiztosítás előnyben részesül.
Végezetül hiányolta a bizottság, hogy a csődtörvénytervezet, illetve a Btk. nem tartalmazza azokat a szankciókat, amelyek fizetésképtelenség esetén történt mulasztások, visszaélések esetén érvényesíthetők. Felhívja a Kormány figyelmét annak szükségességére, hogy a csődtörvény életbeléptetéséig erre a Btk. módosítása keretében tegyen javaslatot.
Összességében a bizottság ellenszavazatok nélkül a módosítások figyelembevételével javasolja elfogadni a törvénytervezetet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me