UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)

Full text search

UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)
UNGÁR KLÁRA (FIDESZ) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr!
A jegybankról szóló törvényjavaslat egyik legfőbb erénye, hogy törvényi keretbe foglalja a jegybank jogállását, pénzügyi intézményrendszerbe foglalt helyét, a központi banki funkciók ellátásához kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket, és szabályozza a Kormány és a jegybank viszonyát.
Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanunk, hogy a törvényjavaslat jelentősen korlátozza a jelenlegi, formálisan ugyan nem szabályozott gentlemen's agreementen alapuló jegybanki függetlenséget. Éppen ezért – a vitában korábban hozzászólókhoz hasonlóan – elsősorban a Kormány és a jegybank viszonyáról fogok én is beszélni.
Álláspontunk szerint a Kormány és a jegybank viszonyát abból kiindulva kellene meghatározni, hogy a központi bank számára meghatározott alapvető feladatok és funkciók teljesítése, miszerint is a nemzeti valuta vásárlóerejének védelme, a külső és belső pénzügyi egyensúly megteremtése, a monetáris rendszer stabilitása maradéktalanul biztosítható legyen.
Ezek a feladatok véleményünk szerint egy, a Kormánytól független, német mintára megvalósított jegybanki status quo mellett lennének leginkább biztosíthatóak. Ez azonban nem a jegybank teljes függetlenségét, hanem a Kormány és a jegybank közötti jól körülhatárolt kritériumok által meghatározott, megvalósított munkamegosztást jelenti.
Az általunk kívánatosnak tartott modell révén egyrészt biztosítani szükséges mindazokat a feltételeket, amelyek a jegybank feladatainak szakszerű – kiemelném: szakszerű – ellátásához szükségesek, másrészt viszont korlátozni kell a jegybankot mindazon funkcióiban, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a monetáris politikához. Mi következik ebből?
Egyfelől a jegybanki intézmény önállóságának a törvényjavaslatban megfogalmazottnál magasabb fokát kell biztosítani. Ennek öt módját látjuk.
El kell törölni a kamatemelés előzetes, 15 napos, Kormány felé történő bejelentési kötelezettségét.
Szükségesnek tartjuk a jegybank elnöke számára biztosítani legalább – tehát minimum – az egyetértési jogot az alelnökök kinevezésénél.
Az operatív irányítás működőképessége érdekében kívánatosnak tartjuk a jegybank szervezetén belül a hierarchikus viszonyok egyértelműségének garantálását, ennek érdekében például az elnök kezdeményezhesse az alelnökök visszahívását.
Hasonló megfontolásból, az alelnököktől szigorú bankszakmai gyakorlatot kell a törvényben rögzített módon megkövetelni.
Az utolsó pont: ami a jegybanktanács külső tagjait illeti, megnyugtatóbbnak tartanánk, ha a törvény tartalmazna arra vonatkozó utalást, hogy a poszt betöltői szakmai emberek lesznek, és nem politikai biztosok.
Másfelől viszont a jegybank intézményéről lehetőség szerint le kell választani mindazokat a tevékenységeket és funkciókat, amelyek nem szolgálják közvetlenül a monetáris politika megvalósulását, vagyis korlátozni kell a jegybank kereskedelmi banki tevékenységének végzését, és ezzel párhuzamosan lépéseket kell tenni a decentralizált devizagazdálkodás megvalósítása érdekében. A jegybank által folytatható pénzügyi műveleteket, nemcsak a költségvetés finanszírozásával kapcsolatban, de az esetlegesen magánszemélyekkel, vállalatokkal bonyolódó műveletekre vonatkozóan is szabályozni kellene. Meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a központi bank – túllépve monetáris hatósági funkcióit – a nagykereskedelmi bankokban úgynevezett szociológiai tulajdonosként is megjelenjék vagy megjelenhessék.
A kereskedelmi banki funkciók korlátozása mellett szűkíteni kell a jegybanknak a kormányzati gazdaságpolitikába való – a monetáris politikán túlmenő, azon túlmutató – beavatkozási lehetőségeit. Igen fontosnak tartanánk, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való tárgyalások során világos munkamegosztás legyen a jegybank és a pénzügyminisztérium vagy a Kormány többi tagja között.
A törvény kapcsán fontos megemlíteni a külső adósság kezelésével kapcsolatos szereposztást is. Mint tudjuk, Magyarország szinte teljes nemzetközi adóssága a jegybank mérlegében van nyilvántartva, és egyben a jegybank – a részben még mindig kötött devizagazdálkodás következtében – a devizagazdálkodás központi intézménye is. A külső adósságnak a központi devizagazdálkodás fenntartásának eszközével történő menedzselése ahhoz megfelelőnek bizonyult, hogy nemzetközi fizetőképességünket megőrizzük, adósságszolgálatunk terheinek relatív csökkentésében azonban nem értünk el számottevő eredményt, a kötött devizagazdálkodás nem kényszerítette ki az adósságterhek csökkentését. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a külső adósság menedzseléséhez újfajta intézményi és szabályozási megoldások szükségesek. Mivel a felgyülemlett külső adósság nem a jegybank, hanem az ország adóssága, világossá kell tenni a Kormány erre felhatalmazott szervei és a központi bank közötti munkamegosztási és – hangsúlyoznám – felelősségi viszonyokat.
A jegybanknak mihamarabb ki kell dolgozni és meg kell valósítani a decentralizált devizagazdálkodás egy olyan modelljét, amely mellett a kötelező devizabeszolgáltatás úgy szüntethető meg, hogy az adósságszolgálati és adósságszolgáltatási kötelezettségeinkhez szükséges deviza egy létrehozandó, későbbi devizatőzsdéről piaci eszközökkel is bevonható legyen.
A fent megfogalmazott két követelménynek a jegybanktörvényben való deklarálását azért tartjuk szükségesnek, mert az némi garanciát jelenthet ezeknek a céloknak a mihamarabbi megvalósítására.
A következő probléma a belső adósság kérdése, és ez – ahogy Békesi úr említette – szorosan kapcsolódik az államháztartási törvényhez. Hosszú távon azt tartanánk ideális állapotnak, ha a költségvetés közvetlenül a pénzpiacról finanszírozná folyó likviditását. Addig is, amíg ennek feltételei nem teljesülnek, alapkövetelménynek azt tartjuk, hogy a költségvetés a jegybankkal fenntartott hitelkapcsolataiban, a tőkepiac többi szereplőjéhez hasonlóan, versenysemleges elbánásban részesüljön. Ennek érdekében a következőket kell megfogalmazni:
A jegybank az újonnan felvett forrásokért az aktuális piaci feltételeknek megfelelő kamatot fizessen. Nem tartjuk elegendőnek azt a megfogalmazást, amely szerint – a törvénytervezetet idézem – a jegybanki alapkamat irányadó. A törvényjavaslat nem fogalmazza meg a bank alapkamattól való eltérésének lehetséges irányait és maximális mértékét. Persze, a költségvetéssel szemben nem kell a jegybanknak érvényesítenie a szokásos profitmarge-ot, de a forrásköltségeket, igenis, fizettesse meg vele!
Amennyiben az első pontban megfogalmazott követelmény teljesül, az esetleges leértékelésből származó veszteségeket viszont a jegybanknak kell viselni.
Végül egy utolsó problémára hívnám fel a figyelmet, ahogy Kupa úr az expozéjában meg is említette: a pénzügyi információs rendszer összedőlni készül – mondta –, vagy talán már össze is dőlt. Ezért szükségesnek tartjuk a jegybank információgyűjtési jogának és információadási kötelezettségének pontos körülhatárolását és rögzítését. Egy új, működő információs rendszer kiépítésére kellene véleményem szerint a jegybankot kötelezni, beleértve az adatszolgáltatás rendjét is, tehát a törvénytervezetnél részletesebb, pontosabban meghatározott paragrafust várnánk a törvény-előkészítőktől.
Végül szeretnék kérdezni valamit Békesi úrtól, mert nem értem. A törvénytervezet az árfolyam-politikát a pénzügyminiszternek és a jegybank elnökének közös hatáskörébe helyezi. Én azt hiszem, ennél jobb és kompromisszumosabb megoldást nem lehetett találni: a Kormány is védve van, és a jegybank önállósága is megfogalmazódik. Nem értem a kifogásait.
Egy véleményt szeretnék megformálni: azt hiszem, a valóságos monetáris politikához a hitelpolitikai irányelveket nem hogy be kellene emelni, hanem nem szabad a jegybanktörvénybe beemelni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a FIDESZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me