HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A 3003-as sorszámmal ellátott országgyűlési határozati javaslatom azt indítványozza, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán tartson újra politikai vitanapot, és a vitanap témája a magyarországi cigány, helyesebben roma etnikum helyzete legyen.
Kevés olyan képviselőtársam van – talán nincs is –, akit meg kellene győznöm indítványom szükségességéről, hiszen ki ne tudná, hogy Magyarországon legalább félmillió cigányember él, jól megkülönböztethetően, és meg is különböztetve.
Vajon ki ne tudná, hogy a roma etnikum a magyar társadalom legsúlyosabb, már-már katasztrofális helyzetben élő rétege.
Mindannyian tudjuk azt is, hogy az előző rendszerek cigánypolitikája mennyire antidemokratikus, kisebbségellenes volt, mert kirekesztette, mert bűnözővé bélyegezte, mert bűnbakká tette és a segédmunkás rabszolgalétbe sorvasztotta a magyarországi cigány etnikumot.
A kérdés az – tisztelt képviselőtársaim –, hogy az új demokrácia mit kíván tenni azért, hogy az új rendszer a cigányság számára is demokratikus legyen, hogy a hátrányaik kiegyenlítődjenek, és azonos esélyekkel bírjanak a társadalom más rétegeivel.
Képviselőtársaim előtt ismeretes például, hogy a munkanélküliek több mint fele cigány nemzetiségű. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, év végére 300 ezer munkanélküli lesz, és ez azt jelenti, hogy minden második cigányember Magyarországon létalap, kenyérkereset nélkül lesz.
Ide tartozik az a kérdés is, hogy mit kíván tenni a Kormány és az Országgyűlés belső menekültjeinkért, azokért az emberekért, akik vidékről a munkanélküliség elől menekülnek a nagyvárosokba; továbbá hogyan próbál beavatkozni, megfelelő módon, azon helyzetbe, mely szerint az etnikum 47%-a 16 éves koráig sem tudja elvégezni az általános iskola nyolc osztályát; hogy a családok egyötöde lakás céljára alkalmatlan, egészségtelen helyiségekben, a kilátástalan nyomorban él; hogy a népcsoport átlagéletkora körülbelül 15 évvel alacsonyabb a többségi nemzettől.
Azzal is tisztában vagyunk, hogy a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség erősíti a társadalomban a rasszista tendenciákat, amelyeket egy polgári társadalomnak kordában kell tudni tartania. (Mozgás.) Köszönöm képviselőtársaim megtisztelő figyelmét, ha megengedik, akkor folytatom.
Az erősödő szociális, etnikai feszültségek igen nagy veszélyt jelenthetnek törékeny társadalmi békénkre. Köztudomású, hogy mind a mai napig hiányoznak a cigányság kulturális, művészeti, tudományos alapintézményei, a roma és a beás nyelv megőrzésének és ápolásának alapvető intézményei.
A remélhetőleg még az őszi ülésszak alatt elfogadásra kerülő kisebbségi törvény noha utat fog nyitni ezen természetes jogok és igények előtt, a kérdés az, hogy van-e állami garancia, költségvetési felelősségvállalás ahhoz, hogy a presztízsteremtő és előítéletromboló intézmények felálljanak és működjenek.
Tisztelt Ház! A felmerült kérdések mindannyiunkhoz szólnak, új demokráciánk minden felelős politikai tényezőjéhez, parlamenti pártokhoz, a felelős magyar Kormányhoz, és úgy ítélem meg, hogy erkölcsi és politikai felelősségünk ezekre a kérdésekre megfelelő választ találni. Ugyanis Magyarországon nem jöhet létre polgári demokrácia a cigányság polgárosodása és emancipációja nélkül. Márpedig a jelenlegi válság nemzedékekre visszavetheti a cigányság polgárosodását, így Magyarországét is.
Hiszem, hogy a magyarországi cigányság és a többség érdekei egybeesnek, és a közös gondok megoldásához nemzeti konszenzus szükséges. Ezért tartom szükségesnek a politikai vitanap megrendezését, s ehhez kérem a magyarországi roma parlamentet alkotó tagszervezetek nevében is megértésüket, illetőleg támogatásukat. Előre is megköszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me