HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvény tárgyalásának befejezése előtt nagyon szeretnék hozzászólni még az általános vitához. Egy olyan nagyjelentőségű törvény általános vitájának a befejezése következik, amelyről úgy érzem, nem lehet elégszer véleményt alkotni. Nem azt akarom elmondani, mennyire rossz, szakmailag és politikailag mennyire elfogadhatatlan ez a törvény – ezt előttem elmondták képviselőtársaim, írásba foglalták a szakértők. Tudom azt is, hogy rövid felszólalásommal képviselőtársaim álláspontján változtatni nem tudok, esetleges módosító javaslataim sem fogják a törvénytervezet koncepcióját módosítani; nem változtathatnak rajta, mert ez a törvény a kormányzó pártok – elsősorban az MDF – államfelépítésről, az államgépezet működéséről alkotott ideológiáját fejezi ki. Az ideológiák különbségére szeretném röviden, nem is elsősorban képviselőtársaim, inkább a választópolgárok figyelmét felhívni.
A választópolgárok mindannyiunktól gyakran kérdezik, illetve már most kijelentik, hogy a majd elkövetkező választásokon nehezen tudnak eligazodni a pártok ígéretei között, nehezen tudnak különbséget tenni a választási propaganda zegzugos, áttekinthetetlen ígéreteiben. Arra szeretném a polgárok figyelmét itt, most felhívni, hogy ezekre a pillanatokra figyeljenek, a törvényhozás ezen pillanataira, amikor a pártok önfeledten mutatják meg valódi lényegüket, törekvéseiket.
Itt van ez az előttünk fekvő államháztartási törvény. Tulajdonképpen ez is egy olyan sarkalatos törvénytervezet, amelyikben a Kormány és az ellenzék nézete, államfelépítésről alkotott véleménye ütközik. A két modellt tulajdonképpen két háromszöggel tudnám érzékeltetni. A törvénytervezet egy egyenlő szárú háromszöggel ábrázolható, amelynek csúcsán a Kormány, alapján pedig az önkormányzatok helyezkednek el. Ahogy haladunk előre a törvényhozásban, ez a háromszög egyre hegyesebb, egyre hosszabb egyenlő szárú háromszög képét veszi fel: karcsúsítjuk a törvényekkel, az önkormányzatok rovására. Ilyen volt a költségvetési törvény, az azt követő céltámogatási törvények, ilyen volt az önkormányzatok vagyoni helyzetét rendező törvény, ilyen volt az önkormányzati hatásköri törvény. Ezzel szemben, a másik oldalon, az a bizonyos másik, laposabb háromszög, amely – a Kormány egyik tisztelt képviselőjének, a tisztelt miniszter úrnak a szavaival élve – a háromezer kis önálló köztársaság képét vetíti elénk. Nem akarom én ezzel azt mondani, képviselőtársaim, hogy az egyik megoldás valami ördögien rossz és visszavezet a szocialista modellbe, a másik pedig valami nagyon jó és a totális demokrácia irányába hat – ezt döntsék el önök, döntsék el az állampolgárok. Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet; ha majd eljön az a pillanat, amikor választanunk kell, emlékezzünk a lényeges különbségekre.
Végezetül, hogy mondanivalómat a törvénytervezet két-három vonásával még alátámasszam – bár azokat nagyon jól érzékeltette az önkormányzatok vonatkozásában például Kóródi Mária képviselőtársam részletes felvázolása – hármat említenék meg csupán.
Az egyik egy külső jegy, amely azonban tulajdonképpen ebben a vonatkozásban majdnem mindent elárul erről a törvénytervezetről. Ez a külső jegy pedig az, hogy – vessünk egy pillantást a tervezetre – a 31. § önmagában egyedül ez az egy paragrafus foglalkozik azzal, hogy az önkormányzatok milyen szabályok szerint jutnak a központi költségvetési hozzájáruláshoz. Illetve itt sem mondja meg, hanem azt említi meg, hogy majd a költségvetési törvény tisztázza. Ezzel szemben 21, azaz huszonegy § a 62-től a 83. §-ig terjedő rész, szabályozza az önkormányzatok költségvetési tennivalóit. Szabályozza, hogyan kapják meg a pénzt, hogyan kell a pénzeket nyilvántartani, milyen jelentési kötelezettségekkel tartoznak a központi szerveknek. Ez a külső jegy.
Tartalmi vonás például, hogy az államháztartás, az államirányítási rész és az önkormányzatok feladatai nincsenek elhatárolva, nincsenek egyáltalán tisztázva – képviselőtársaim már erről is bővebben beszéltek.
Végül, de nem utolsósorban megemlíteném: ez a tervezet említést sem tesz arról a nagyon fontos, nagyon örvendetes jelenségről, hogy sorban, egymás után alakulnak meg önkormányzati szövetségek, településszövetségek, amelyeknek nagyon fontos információs szerepük és – mint érdekképviseleteknek – esetleg beleszólási szerepük kellene hogy legyen. Pillanatnyilag nagyon egyirányú az információáramlás: megkapják tájékoztatásul a költségvetési törvénytervezetet és ezzel befejeződött… Megírhatják ugyan a véleményüket, de azt meg merem reszkírozni, hogy senki nem veszi figyelembe.
Befejezésül tulajdonképpen az egyik "pártmentes" szakértői intézmény – lehet, hogy nem szerencsés így nevezni, mert a Magyar Gazdasági Kamarára gondoltam, ugyanis több szakértői intézmény is leírta a törvénytervezettel kapcsolatos véleményét –, én most a Magyar Gazdasági Kamara véleményét ismertetem.
Annak ellenére, hogy szükségesnek tartja a Gazdasági Kamara az államháztartási törvény mielőbbi megalkotását, nem javasolja, hogy a jelenlegi törvénytervezetet a Parlament vitára bocsássa. De ehhez hasonló több megkérdezett szakértői intézet véleménye is és az enyém is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me