DEME ZOLTÁN (MDF)

Full text search

DEME ZOLTÁN (MDF)
DEME ZOLTÁN (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy temetésről éppen ebben a pillanatban érkeztem.
Az önálló indítvány előterjesztését kettős cél vezérelte. Az állami vagyonnak külföldiek részéről történő felhasználása során olyan jogi garancia szülessen, amely lehetővé teszi az állami vagyon leggazdaságosabb felhasználását, megteremtve ezáltal a piaci viszonyok tisztességes létformáját, amely a lehető legszélesebb keresletet biztosítja az állami vagyon hasznosításánál. Ebben az esetben az is lehet, hogy a belföldi vállalkozó háromszor olyan kedvező áron és feltétellel tudja megszerezni az állami vagyont, mint egy nyugati tőkés.
A verseny nyíltsága egy csomó társadalmi feszültséget is levezet, mert ezáltal a potenciális vállalkozók nem érzik azt az esélyegyenlőtlenséget, amelyet a zárt, meghívásos versenytárgyalás okoz a kívülmaradottaknak és szimpatizánsainak, akik rendszerint már csak akkor szereznek az állami vagyon felhasználásáról tudomást, amikor az már egy külföldi vállalkozásába került.
Az ideális természetesen az lenne, ha akár külföldi, akár belföldi társaságba kerülne az állami vagyon, előzetes, nyílt versenytárgyaláson mérkőznének meg a potenciális vállalkozók.
Az elmondottak alapján az önálló indítvány esélyegyenlőséget teremt a belföldi vállalkozóknak a hasznosítás során, és jogbiztonságot nyújt a versenytárgyalás során győztesként kikerülő külföldi tőkésnek is, a vegyes vállalatnak is, mivel ezen eljárás után a jogügylet sem etikailag, sem politikailag, sem pedig jogilag nem támadható. Ezen utóbbi célt, a jogbiztonságot hivatott szolgálni az előzetes ügyészi törvényességi ellenőrzés is. Az ügyészi szervezet az általános törvényességi felügyelete során a gazdasági jogban nagy gyakorlatot szerzett, talán a legnagyobb gazdasági jogi gyakorlattal rendelkezik a jogászok között.
Az Állami Vagyonügynökség egyedül nem tud megbírkózni a Kormány privatizációs programjának a végrehajtásával. Az állami vagyon védelméről szóló törvény is könnyen kijátszható. Ilyen körülmények között az állami vagyon privatizálásánál kiváló segítőtárs lenne az ügyészi szervezet. Természetesen részletesen kellene szabályozni az Állami Vagyonügynökség és az ügyészség együttműködését a privatizáció során, mert mint már mondottam, az ügyészi ellenőrzésre minden esetben szükség lenne, de a legkényesebb terület az állami vagyonnak a vegyes vállalatba történő bevitele, itt nem tűr halasztást az előzetes ügyészi kontroll, itt soron kívül el kell rendelni a nyílt versenytárgyalást. Nem engedhetjük meg, hogy látványos perekkel, politikai botrányokkal kérdőjelezzék meg egyesek, szabályosan szerezte-e meg a külföldi az állami vagyont, nem engedhetjük meg, hogy Nyugaton az terjedjen el rólunk, hogy itt nem lehet per- és igénymentes termelőtőkét létrehozni. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me