G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Interpellációmat február 28-án nyújtottam be, és most április 9-e van. Azóta sok minden történt, de interpellációm, sajnos, nem évült el.
Hogy az eddigi és az esetleges további félreértéseket elkerüljem, elöljáróban, az interpellációt megelőzően, két mozzanatot fontos e tárgyban említenem.
Először: többen, magas kormánykörökből is úgy nyilatkoztak, hogy aki az adósság kérdését firtatja, az bolsevik módon gondolkodik. Szeretném leszögezni, hogy Lech Walesa a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető bolsevik típusú gondolkodónak. (Zaj.)
A másik mozzanat: minden tréfás és komoly híresztelés ellenére, én soha nem mondtam olyat, hogy tagadjuk meg az adósság törlesztését. Akik az elmúlt évtizedekben nem alázták hazugsághoz az anyanyelvet, azok pontosan tudják, hogy a megtagadás elismerése lenne annak, hogy ez az adósság a nép adóssága. Amit nem ismerünk el, vagyis ami nem a népé, azt nem kell, nem is lehet megtagadni.
Én, tavaly december 17-ei parlamenti beszédemben azt hangsúlyoztam, hogy mivel ez az adósság bizonyíthatóan nem a nép adóssága, azonnali, érdemi tárgyalásokat kell kezdeni. Tehát tárgyalásokat kezdeményeztem, sajátosságaink szerint, a magyar sajátosságokat figyelembe véve – nem lemásolva egyetlen országot sem.
Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációmban röviden, lényegre törően szólok. Pontos, ellenőrizhető, számszerű adatokat kérek. Kérem, hogy a szerződések másolatait és a teljes dokumentációt juttassa el a pénzügyminiszter úr hozzánk, képviselőkhöz, így közvetve a választópolgárokhoz, a magyar néphez.
Kérdéseim a következők:
1. Mikor, milyen bankoktól, milyen összegeket vettek fel a keleti és a nyugati körök helytartói?
2. Milyen feltételekkel kötötték az egyes szerződéseket?
3. Tételesen mire vették fel, és mire fordították ezeket az összegeket?
4. Kik írták alá a hitelszerződéseket, és kik voltak a tanácsadók?
5. Pontosan mennyi adósságot fizettünk már vissza, és mennyi van még hátra?
6. Mennyi kamatteher van összesen, és mennyit fizettünk már vissza?
7. Hányszorosát fizettük vissza eddig a felvett össszegnek, és így mekkora hasznot húztak a hitelezők mindeddig?
Kérdéseimet azért intéztem a pénzügyminiszter úrhoz, mert határozott véleményem, hogy a Kádár-rendszer homályos és hosszú távon nyomorba döntő adóssága nem terhelhető a társadalmi változások után sem jogilag, sem politikailag, sem erkölcsileg a diktatúrát kényszerűen viselő magyar népre.
Várom a miniszter úr válaszát, köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me