HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP)

Full text search

HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP)
HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP) Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A közelmúltban a sajtóban és egyéb fórumokon gyakran szerepelt a sport témaként mint életünk olyan szelete, amely nagy anyagi gondokkal küzd. A magyar élsport az elmúlt évtizedben világviszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el, ennek kapcsán hazánk a világon mint sportnemzet vált ismertté és elismertté.
Külföldön meg voltak győződve róla, hogy a nagyszerű eredményeket egy sportoló nemzet legkiválóbbjai érték el. Itthon azonban mindenki tudja és tudta, hogy nem voltunk sportoló nemzet, hanem a világraszóló eredményeket egy vékony réteg tagjai hozták, akik ehhez minden segítséget megkaptak. Ennek a világraszóló eredményeknek az árnyékában kevesen és halkan beszéltek arról, hogy a lakosság egészségi állapota világviszonylatban is legalább olyan rossz, mint amilyen jó az élversenyzők eredménye.
A mai sport sokrétű és egymástól nagyon távoli tendenciákat valósít meg. Az élsport esetében ebben a korszakban nehéz a sportnak az egészségmegőrző szerepét bizonyítani –, kimondatlanul-kimondva nem is ezt a szerepet tölti be a ma élsportja. Tehát akkor, amikor a sport egészségmegőrző szerepét összekapcsolják a nagy sportlétesítményekkel, szándékosan mossák össze a sport nagy egészén belül az egymástól nagyon is távol eső részeket.
Ugyanakkor a sportélet egy másik fontos részterületéről, az iskolai testnevelés és diáksport problémáiról alig esik szó. Ezért felmerült az a gyanú, hogy sportvezetésünk szemléletében nem elég határozott a változás. A vészharangot szinte kizárólag a világraszóló eredmények védelmében kongatják, és csak egy kis csengő szól a felnövekvő generáció testedzése érdekében, nem is beszélve a felnőtt lakosság egészségügyi sportjáról.
Tudomásom szerint a kormányzópártok a testneveléssel és a sporttal kapcsolatos koncepciójukban is az iskolai testnevelés és diáksport problémáinak megoldását helyezték az első helyre úgy, hogy lehetőleg tartsuk meg az élsport működőképességét.
Ezért a Független Kisgazdapárton belül örömmel üdvözöltünk miniszter úrnak hivatalba lépésekor kifejtett, testnevelést érintő elgondolását, amely szerint az iskolai testnevelés és diáksport legyen a terület kiemelt feladatcsomagja. A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy láthatóvá kellene tenni a testnevelésügyön belül az egyes részterületek finanszírozására szánt összegeket, tehát azt, mennyi jut az élsportra, mennyi az iskolai testnevelésre és diáksportra, mennyi a rekreáció területére. Ezek után mi az az összeg, amelyet magának az OTSH-nak a működése szív fel.
A gyakorlat az, hogy a végvárakhoz, a mostoha körülmények között dolgozó testnevelők munkáját segítendő, csak cseppekben jutnak el esetleges támogatások. A Független Kisgazdapárt azt reméli, hogy a tanyai iskolákba is jut labda a gyerekeknek, és a városokban a mozgásszegény életmódban szenvedő gyerekeket jól képzett testnevelők szervezhetik. Ezért kérjük, hogy a Független Kisgazdapárt testnevelést érintő elképzeléseit a hivatali apparátuson belül érvényesíteni lehessen. Kapjunk pozíciót, tartalmi szerepet ahhoz, hogy megvalósulhassanak azok az elképzelések, amelyeket e párt a nemzet érdekében és a tömegek ilyen irányú igényeinek megvalósítása érdekében tenni szeretne.
Ezek után kérem miniszter úr szíves válaszát a következőkre:
1. A sportélet egészére szánt összegek milyen százaléka jut az élsport területére?
2. Mi az az összeg, amelyet az OTSH működése szív fel?
3. Milyen részterületeken melyek ezek a konkrét összegek?
4. A sportélet egészére szánt összegnek milyen százaléka jut az iskolai testnevelés és diáksportra, s végezetül, milyen a rekreációra?
Köszönöm. Várom a miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me