POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!
A szénbányászat szerkezetátalakítási programját a Szénbányászati Szerkezetátalakító Központ legfrissebb javaslatában ismételten naprakészen átdolgozta, amelyet széleskörű véleményezésre az érintett szervezeteknek megküldtünk. Ahogy az említésre is került, az energiapolitikai koncepció pedig felvázolta az ország energiahelyzetét 2000-ig, illetve 2000 utáni időszakra.
Az előzetes tervezetnek tekinthető anyag célja elsődlegesen a működő szénbánya vállalatok gazdaságosságának megítélése és a gazdasági stabilizálása.
Képviselő úr interpellációjában állította, hogy a javaslat a középtávú országos szénigénnyel foglalkozik elsősorban, és nem igazán állít be új szénlelőhelyeket a termelésbe mezőkapcsolásokkal vagy új bányák nyitásával. Ezzel szemben majd válaszomban később kitérek, hogy melyik konkrét bányákban igenis új nyitás a cél.
Néhány lelőhely termelésbe vonásának eldöntése és időbeli sorrendje a folyamatban lévő döntési mechanizmus során várhatóan fél éven, egy éven belül fixálódik. A hazai széntermelés iránti erőművi és lakossági célú igények, ahogy azt jeleztem – az ezredfordulóig körvonalazódtak és a mai mélyművelési, illetve felszíni külszíni bányászat összes kitermelési volumene nem fog 10 %-nál nagyobb mértékben változni. Ezek kielégítését ennek az éves termelési volumennek, a szükséges pénzügyi forrásokat a Kormány fontosnak tartja és azt biztosítani fogja.
Az Ajka II. bányaüzemre vonatkoznak a konkrét kérdések. A létesítés tervei rendelkezésre állnak, annak megnyitásával – a gazdasági feltételektől és az igényektől függően – csak az ezredforduló után számol a minisztérium.
Az Ajka II. tervezett bányaüzem beruházása még nem kezdődött meg, a létesítési vizsgálatok külszínről történt mélyfúrási és geofizikai adatok alapján készültek.
A számított kitermelhető szénvagyon 38 millió tonna, átlagos fűtőértéke hazai barnaszenekhez képest alacsony, 2250 kcal/kg. A szén előfordulásának természeti adottságai kedvezőtlenek, 600 méter a mélység és a hévizi tóval is kapcsolatban lévő karsztvíz-tároló kőzetekben található a szén.
Egy angol tanulmány készült BMSL szervezet által, amely a beruházás gazdaságossági mutatóit nem tartja kielégítőnek. Ez a tanulmány a magyarországi beruházások tőkemegtérülését 12% alatt nem tartja támogatandónak, és egy 1989-es kormányelkötelezés szerint ehhez alapjuttatásokat, pénzügyi forrásokat a kormányzat nem is kíván biztosítani. Ajka II. esetében ez a mutató a belföldi megtérülési kamatláb csak 5,6% tehát messze van ettől a 12%-os küszöbszinttől. Ez a tanulmány az Ajka II. beruházást, a bányanyitást a jelenleg tervezett formában nem javasolja megvalósítani. A jelenleg működő ajkai széntermelés 2000-ig számottevően nem fog csökkenni, biztosítja ezzel az összes szénigényhez való hozzájárulást és ennek megfelelően a foglalkoztatást is.
A gazdaságtalan szénbányák kimerüléséből és bezárásából adódóan mintegy másfél-kétmillió tonna a várható éves kiesés, jeleztem, hogy ez 10% alatti. Ezzel szemben az Ajka II. bányánál kedvezőbb adottságú, jobb minőségű Márkushegy III. és a balinkai mezőbővítés fogja majd ellensúlyozni a kieső volumeneket kb. bő egymillió tonna mennyiségben. A két érték közötti különbség az összes mai termelés 2-3%-a.
Látható, hogy az energiaellátás emiatt az Ajka II. bánya nélkül is biztosított, és ahogy jeleztem, a foglalkoztatási problémák abban a konkrét régióban nem fognak jelentkezni.
A pénzügyi források az ezredfordulóig szükséges bányafejlesztésekhez rendelkezésre állnak, az árrendszer módosításával szintén kedvező közgazdasági helyzetbe kerültek a szénbányák.
Konkrét kérdés volt még az energiaszűke: nyilvánvalóan egy új alaperőmű létesítése a következő 2-3 évben eldöntendő, hiszen a három létező megoldás – atomerőmű, szénhidrogén, szénerőmű, ligniterőmű – jelenti majd a szükséges belépő kapacitást, ez ezután nagyon gyorsan eldöntendő kérdés.
A közelben meglévő erőműről annyit, hogy szalagos szállítás esetén mintegy 100 Ft/tonna értékben a szállítás megoldható akár 15-20 km-ről is gazdaságosan. A minisztérium nem látja szakmai vita tartásának akadályát, amennyiben szükséges, a konkrét körzetben erre megfelelő fórum keretében a tárca rendelkezésre.
Köszönöm válaszom elfogadását. (Derültség, taps.) Bocsánat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me