SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Elnök Úr! Miniszter Úr! Legfőbb Ügyész Úr! Először a legfőbb ügyész úr válaszára viszont válaszolnék néhány szóban. Részben elfogadom, és köszönettel veszem ezt a választ, azonban – hogy csak az utolsó mondatba kapaszkodjam – azt mondja a legfőbb ügyész úr, hogy a rendőr esetében is az ártatlanság vélelméből kell kiindulni. Ez igaz, biztos, hogy így méltányos, de az eljárások minden ilyen esetben dupla eljárások. Az eljárás nem a rendőr ellen folyik, hanem a kivégzett fiú ellen hatóság elleni erőszak címén, s ennek mellékkörülményeként vizsgálják a rendőrség fegyverhasználatát, és nem állt fenn és általában nem áll fenn az ártatlanság vélelme a hatóság elleni erőszakkal gyanúsított későbbi áldozatok esetében.
Ebben a balmazújvárosi esetben is – ez a válaszom már a belügyminiszter úrnak is szól – bizony nagyon súlyosak azok a körülmények, amik kiderültek. Ellentétben a feltételezésével, én igyekeztem a végére járni ennek a dolognak; természetesen sem magánnyomozó, sem rendőr nem vagyok, tehát ez a dolog nem lehetett szakszerű, de amennyire egy állampolgárnak és egy képviselőnek erre módja van, igyekeztem körültekintő lenni. Így bukkantam arra a két ügyvédre, akik a vizsgálattal kapcsolatos kifogásokat összegyűjtötték – nálam sokkal szakszerűbb módon –, és az ő véleményük erősített meg abban, hogy bizony, itt helye van az interpellációnak.
A vizsgálat olyan alapvető dolgokat nem tisztázott, mint hogy vajon nem az éjszaka folyamán, órákkal korábban töltötte-e csőre a pisztolyát a végül is lövést leadó rendőr, ami alaposan megkérdőjelezi, hogy milyen mérlegelési kompetenciája is volt neki, és nem akarnám tovább részletezni… S itt a belügyminiszter úrhoz fordulnék: azért tettem a sajtóban közzé, méghozzá eredetileg olyan időzítésben a részletesebb leírását az esetnek, hogy mire az interpelláció itt elhangzik, addig viszonylag széles körben ismert lehessen minden, ami nem fér bele három percbe. Sajnos, az időzítés rosszul sikerült, mert közbejött a két hét szünet. Ott tehát elolvasható minden olyan körülmény, amire fény derült, és az bizony egyáltalán nem megnyugtató. És nem megnyugtató általában ilyen esetekben, hogy hónapokkal később a tényállás egyáltalán felderíthető lesz-e.
Éppen ezért nekem vérmesebb reményeim lennének a legfőbb ügyész lehetőségeivel kapcsolatban, hogy ezekben a kényes helyzetekben, kényes esetekben, amikor – ahogy a belügyminiszter úr is mondotta – jogintézmények tekintélyéről van szó, vajon nem lenne-e célszerű, ha a hatóság és az állampolgár egyenlőtlen viszonyában bekövetkezett eseményekben a Legfőbb Ügyészség hivatalból felülvizsgálná az ügyeket, méghozzá rögtön.
A belügyminiszter úr válaszával kapcsolatban, amit köszönettel veszek, s nagy megnyugvásomra szolgál, hogy szintén aggasztónak találja az eseteket, amelyekre hivatkoztam, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Balmazújvárosban ez a viszony az állampolgárok és a rendőrség között nem most kezdődött. A birtokomban van egy levél, amit 1989-ben írt egy magas rangú rendőrtiszt, nevezetesen Túrós vezérőrnagy úr egy balmazújvárosi apukának, akinek félig agyonverték a gyerekét, és ebben Túrós vezérőrnagy úr, aki akkor országos rendőrfőkapitány volt, ma szakmai helyettes, azt írja, személyes ígéretet tesz arra, hogy az erőszakoskodó rendőröket el fogja távolítani a pályáról. Az az erőszakoskodó rendőr, akiről abban az ügyben szó van, azóta Balmazújvárosban elő lett léptetve. Köszönöm szépen.
Ennek következtében ez az ígéret még nem volt eléggé megnyugtató nekem ahhoz, hogy a választ el tudjam fogadni. A válasz akkor lesz elfogadható, ha a rendőrség szakmai színvonalában olyan változást lehet felfedezni, ami garanciát nyújt arra, hogy az erős és határozott rendőrség nem önkényeskedő rendőrség lesz. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me