SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)

Full text search

SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)
SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr!
A Somogy megyei Iharosberény község lakossága 1991. január 10-én falugyűlésen úgy döntött, hogy a községben tapasztalt közrend és közbiztonság tarthatatlan helyzete miatt felhívással fordul az ország településeinek önkormányzataihoz. Céljuk az volt, hogy az ország vezetésének figyelmét e fontos és minden települést érintő megoldásra felhívják.
A község polgármestere az aláírási íveket az alábbi szövegezéssel küldte szét az országban:
"Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, tisztelt Házelnök Úr! Biztonságos és nyugodt körülmények között élni kívánó állampolgárok követeljük hatékony és aktív rendőrség megszervezését és működésének biztosítását, a bűnelkövetésektől visszatartó erejű törvények megalkotását, szilárdabb közbiztonság megteremtését, olyan félelemmentes falvakat, városokat, ahol az emberek biztonságban élhetnek és dolgozhatnak."
A felhívás tartalmazza továbbá, hogy az állampolgárok megítélése szerint kevés a rendőr, a meglévő állománynak pedig nincs oly hathatós eszköz a kezében, amellyel feladatát maradéktalanul el tudná látni. Követeléseiket fenntartják annak ellenére, hogy a Somogy megyei rendőr-főkapitányság a körzetben megerősítette a körzeti megbízotti státust, és kiemelt figyelmet fordít a területen végzett bűnüldözői munkára.
A felhívásra 138 település reagált rendkívül gyorsan. Az önkormányzati testület, illetve különböző pártállású személyeken kívül polgármesterek, valamint több ezren aláírták a gyűjtőíveket, és ezeket a gyűjtőíveket önnek megküldtem, a címzetteknek pedig most jelképesen átadom. Megjegyzem, hogy a támogató aláírások azóta is folyamatosan érkeznek. Többségében somogyi települések reagáltak Marcalitól, Nemesdédtől Nagybajomig, Zákánytól Balatonendrédig, de csatlakoztak Baranya, Veszprém, Pest megyei községek is.
Miniszter úr és a tisztelt jelenlévők jól ismerik a bűncselekmények alakulásának országos mutatóit. A Somogy megyei helyzetről csupán két számadatot szeretnék mondani: 1990. évben 13 365 nyomozás-kezdeményezés történt Somogyban, ez az előző évi időszakhoz képest 37,4%-os emelkedést mutat. Iharosberény térségben, ahonnét a felhívás, kezdeményezés származik 59,1% az emelkedés.
Azt hiszem, hogy e számok is jól mutatják: a lakosság félelme nem megalapozatlan. A megye bűnüldözési helyzetét rendkívüli módon befolyásolja a 70 kilométeres balatoni sáv, és úgy értékelem, hogy a bűnmegelőzési tevékenység során a belső területek objektíve kárt szenvednek.
Szeretném hangsúlyozni, hogy távol áll tőlünk, s úgy gondolom, az aláíró ezrektől is, hogy a kialakult áldatlan helyzetre, a rendteremtésre hivatkozva csökkenteni kívánnánk a bűnüldözésben az állampolgári jogok érvényesítését biztosító szabályokat. Mégis kérdezem és kérem a felhívás aláíróinak nevében az alábbiakat.
Miként lehetne felgyorsítani a rendőrségi törvény megalkotásának folyamatát? Milyen új módszerek kerülnek kidolgozásra a bűnüldözési tevékenység hatékonyságának növelése érdekében? Lehetséges-e, hogy a Belügyminisztérium szervezetten nyújtson segítséget az önvédelmi csoportok részére, egyúttal tisztázva a különböző néven szervezendő csoportok intézkedési és hatáskörét, működési feltételeit? A bűnmegelőzés érdekében milyen anyagi és eljárásjogi módosításokat tart Ön szükségesnek és lehetségesnek? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me