SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)

Full text search

SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)
SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP) Nagyon röviden. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Most, hogy javaslatot teszek a politikai vitanapok rendszeresítésére szolgáló országgyűlési határozat megalkotására, két pontosítást engedjenek meg.
Az egyik, hogy végül is nem teljes ülésnapról, csupán vitadélutánról van szó.
A másik pontosítás, hogyha a tisztelt Ház a szükségesség mellett dönt, helyes lenne, ha a törvénykezési dömping levonulása után, mondjuk, hogy az őszi ülésszaktól kezdve havonta kerülne megtartásra az általános politikai vita, elhatározott kérdésekben.
Az indítvány megtételére több okom is volt. Először, mint azt az indoklásban is láthatják, a Házbizottság szeptember 20-án kelt határozata sajnos nem került végrehajtásra. A Házbizottság felé javaslatot a szocialista frakció tett. Másodszor, ugyanilyen súllyal indokolja a kérdést a miniszterelnök úr egy későbbi időpontban tett indítványa, illetve erre utaló, határozott kijelentése. Az okok között szerepel az általam – de, bízom benne, mások által is – megítélt politikai szükség, amely ilyen vagy hasonló megoldásokat kíván.
Kevés érv szól elkerülésére, több bevezetésére, hisz célja egyfajta tisztázás. Igaz, persze, az is, hogy a politikai vita, természeténél fogva ugyan magában hordozza a konfrontáció lehetőségét, létezése viszont a konszenzus igényére épül. A társadalmi gyakorlat és az ideológiák kölcsönös összefüggése, illetve ennek folyamatos tagadása a parlamenti pártok politizálásában kényszerhelyzeteket alakít ki, melyek indulatkitörésekhez, át nem gondolt rögtönzésekhez vezetnek.
Mire használható hát akkor a politikai vitadélután? A teljesség igénye nélkül, öt rövid gondolatot szeretnék mondani.
A pártok folyamatosan módosuló, néha kristályosodó nézetei a gazdaság s a társadalom egyes kérdéseiről, a parlamenti működés keretében is fórumot kívánnak, ha kormányzati elvekhez, döntésekhez vagy megítélésekhez kapcsolódnak. Így a közvélemény számára is nyilvánvalóvá válik kialakított álláspontjuk.
A második. A törvényhozás által elindított folyamatok – például az önkormányzatiság vagy új intézményrendszerek működésének tapasztalatai – mint fontos belpolitikai tényezők plenáris üléseken is szükséges, hogy újra napirendre kerüljenek, működésüket illetően, így nem tiltakozásokkal hívnák fel a figyelmet az eltérésekre, az ellentmondásokra vagy néha az összeomlással fenyegető helyzetekre.
A harmadik. A krízis kialakulásával fenyegető, elkerülhetetlennek tűnő intézkedések bevezetése előtt a nyilvánosság bevonásával tehetne a Kormány előterjesztést politikai tárgysorozatra – itt utalnék vissza a miniszterelnök úr eredeti fölvetésére.
A negyedik. A külpolitikai témák sorolásával eleget tennénk a Parlament Kormánnyal kapcsolatos jogkörének – itt egyfajta felelősségre gondolok – anélkül, hogy a Kormány ez irányú hatáskörét csorbítanánk. Nem konkrét előterjesztések elfogadási szükséghelyzetében lehetne tárgyalni külpolitikai orientációkról és elkötelezettségekről, nyitásokról, illetve új kapcsolatrendszerekről, hanem tervezetten, szerkesztetten, elkötelezetten.
Úgy gondolom végül, hogy csak a felsorolásomban az utolsó: megtisztelnénk a rádióra és a televízióra figyelő honfitársainkat, a közvéleményt, ha nem napirend előtt, de tervezetten, nemcsak reagálások lehetőségével, de érdemi viták biztosításával bármilyen kérdésben, melyet a házbizottsági döntés napirendre tűz, s amelyet elkerülhetetlennek tart a fölvető, hogy vita keletkezzék. Tudjuk: akár a sajtó műve, akár valós értékítélet, a közvélemény a Parlament munkáját másként ítéli meg, mint azt sokan szeretnék – tehát negatívan. Nem szeretnék ezzel vihart kavarni, ugyanakkor ha a legkisebb igazságot érzünk vagy éreznek a felvetés mögött, tegyünk meg érte mindent, hogy igazságmagva kevés legyen.
Végül: mire nem lehet alkalmas a javaslatom? Arra, hogy fölöslegesen és a fölvetés ürügyén korlátozzuk magunkat, a parlamenti demokráciát. Ennek elkerülésére egyébként a javaslatom technikát is tartalmaz. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me