CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Tisztelt Ház! Csak doktor nélkül szólok hozzá. Én a költségvetési bizottság előadójaként jelentkeztem szólásra, de miután az együttes jelentés a bizottság álláspontjait tartalmazza, bizottságunk elnöke is szólt, és az idő is előrehaladott, és mindössze egész röviden azt szeretném megvilágítani, hogy bizottságunk álláspontja hogyan alakult a munkanélküli-járadék pénzügyi forrását illetően. Nagyon röviden. Több lépcsőben tárgyaltuk.
Az alapállásunk az volt, hogy nem szabad már a munkavállalókat, a munkaadókat tovább terhelni. De miután a költségvetésből azt a bizonyos Szolidaritási Alapra szánt 9 milliárdot sikerült, ugye, biztosítani, a bizottság is osztotta azt a kormányvéleményt, hogy a pénzügyi forrásnak tulajdonképpen háromlábúnak kell lenni, tehát a munkaadók és a munkavállalók is be kell hogy lépjenek.
Ugyanakkor úgy véltük, hogy ennek most csak a törvényi keretét kell biztosítani, és nem a százalékos mértékét. Ez a felfogásunk találkozott Szili Sándor képviselőtársunknak 1506-os módosító indítványával, amit a bizottságunk támogat. Ugyanakkor nem támogatjuk Szili Sándornak azzal kapcsolatos indítványát, amelyben határidőt szab a Kormánynak a százalékos mértékkel kapcsolatban. A mi felfogásunk szerint ez ennek az évnek és a következő évnek is, ha gazdasági képletben gondolkozunk, egy olyan ismeretlenje, amelyet sem most, sem a közeljövőben igazán meghatározni nem lehet. Ezért felfogásunk szerint, amennyiben a tisztelt Ház elfogadja majd a költségvetési bizottság által is támogatott azt a javaslatot, hogy csak törvényi felhatalmazás legyen, ez azt jelenti, hogy bármikor az év folyamán, amikor szükséges és olyan mértékben, amilyen mértékben szükséges, kerüljön meghatározásra ez a százalék.
Van még ez a társadalombiztosítási összefüggés, mert Szili Sándor javaslata is arra vonatkozik, hogy a társadalombiztosítási járulék majdani meghatározásával együtt kerüljön ez meghirdetésre. Itt megjegyezném azt, hogy amikor a forrást keressük, a társadalombiztosításban is kereshetjük, mert például a munkanélküli-járadék után fizetendő társadalombiztosítás mértéke meggyőződésünk szerint bizonyára csökkenthető.
Azonban azt a módosító javaslatot, amely ennek már előre történő megállapítására vonatkozott, nem tudtuk támogatni, mert ezt csak a társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos javaslat tartalmazhatja. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me