HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)

Full text search

HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)
HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat 2. §-a lehetővé teszi, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben levőket többletjogosultságok illessék meg. Ezeknek a többletjogosultságoknak viszont a törvényjavaslatban nyomát sem látjuk, sőt a munkanélküli-járadékra való jogosultság szabályozása éppen az elképzelhető leghátrányosabb helyzetben levőket sújtja többlethátránnyal, éppen őket zárja ki diszkriminatív módon a jogosultak köréből. Azokról a pályakezdőkről beszélek, akik nem rendelkeznek felső- vagy középfokú végzettséggel, azokról a szakképzetlen fiatalokról, akik kiszorultak a középfokú iskolákból, középfokú iskolába nem járhatnak, munkát nem kapnak. Az esélytelenek között ők a legesélytelenebbek.
Esélytelenek mint szakképzetlenek. Tudjuk: 12 munkanélküli segédmunkásra jut egy állásajánlat, s ez az arány tovább fog romlani. Azt is tudjuk, hogy a fiatalok körében a munkanélküliek aránya a munkanélküliség ugrásszerű növekedésének időszakában mindig többszörösen meghaladja az átlagot.
A szakképzetlen pályakezdők elhelyezkedési esélyei minimálisak. Nagyobb részük a létminimum szintje alatt élő családokban él, nevelkedik, depreszsziós, leépülő településeken él, szülei nagy valószínűséggel szintén a munkanélküliségtől leginkább veszélyeztetett rétegekbe tartoznak. A törvényjavaslat éppen őket, a legnagyobb létbizonytalanságban élőket rekesztené ki ebből a szerény juttatásból is, amelyből a tanulmányaik végére jutott pályakezdőket részesíti. A törvényjavaslat indoklása erre az eljárásra semmilyen magyarázatot nem ad, én el tudok képzelni néhányat, hallgassanak meg ebből kettőt.
Az egyik lehetséges indok az, hogy a munkanélküli-segély vonzereje kirántaná az iskolából az olyan tanulókat, akik egyébként ott maradnának, de hát ez a vonzerő nem is olyan nagy.
A törvényjavaslat szerint a munkaügyi központban való jelentkezésük után három hónappal válnak jogosulttá a segélyre, és csak akkor, ha ez alatt a három hónap alatt sem megfelelő munkahelyet, sem átképzési lehetőséget nem tudnak felajánlani neki, akkor is csak maximum fél évig kapja a minimálbér 75%-át.
A hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódása mögött ennél sokkal komolyabb okok is lehetnek. Komolyabb érv az lehet, hogy a szakképzetlen tizenéveseket nem munkanélkülieknek, hanem képzés nélkülieknek kell tekinteni, nem a munkaerőpiacon, hanem a képzési rendszerben kell megkeresni a helyüket. A problémának valóban ez a helyes megközelítése.
A jóléti államokban azonban, amelyek évtizedek szisztematikus munkájával kiépítették a szakmai alapozó, részképző, felzárkóztató és a veszélyeztetett fiatalokat védett környezetben tartó képzési formák gazdag rendszerét, az ifjúsági munkaerő-felesleget levezető parkolópályákat, ahol garantált és normatív szociális segélyek biztosítják a létminimumot gyakorlatilag minden fiatalnak, akik egyáltalán hajlandóak a megfelelő intézményekkel szóba állni, ott a szakképzetlen fiataloknak nem kell munkanélküli-segélyért folyamodniuk.
A legfontosabb valóban az, hogy ennek a rendszernek a kiépítése nálunk is megkezdődjön. De még ha látnánk is, mint ahogy nem látjuk a koncepciót, az elszánást, az anyagi és szellemi erőfeszítéseket a kormányzat részéről, hogy e célállapot felé előrearaszoljunk, akkor is azt kellene mondanunk, amíg ott tartunk, ahol tartunk, amíg a garantált normatív szociális segély intézménye ismeretlen, amíg a felsorolt képzési formák kapacitása az ifjúsági munkanélküliség várható méreteihez képest szinte elenyésző, addig ragaszkodnunk kell a szakképzetlen pályakezdők munkanélküli-segélyezéséhez, szorgalmazva azt, hogy az érintettek minél nagyobb hányadának minél rövidebb idő alatt szűnjön meg a segélye. Látható ez a 29. § (1) bekezdésében, amely tudniillik olyan képzési lehetőségeket fogad el, amelynek során a munkanélküli-járadék összegét eltérő rendszeres támogatásban biztosíthatjuk.
A pályakezdő munkanélküli-segélynek a szakképzetlenekre való kiterjesztése nemcsak amiatt a létminimumot meg nem közelítő kis pénz miatt fontos, amit az érdekeltek fél évig kaphatnak, bár amiatt is. És nem is csak azért, hogy ne erősödjön tovább a megfosztottság, a kirekesztettség ebben a körben is, de tudjuk, hogy az érintett fiatalok jelentős része meglehetősen idegenül mozog az intézmények és hatóságok világában, nem közelít hozzájuk, ha nincs rá nyomósabb oka. S ha a munkanélküli-segély mint nyomós ok hiányzik, akkor közülük nagyon sokan nem regisztráltatják magukat munkanélküliként, így a képzésük nem támogatható – lásd a 14. §-ban –, a munkaadó nem érdekelt a foglalkoztatásban, mert nem kap érte juttatást – lásd a 16. §-ban. Nem térítik meg a munkahelykereséssel kapcsolatos utazási költségeit, és persze a munkaviszonyban töltött idejüket sem növeli a segélyezés időtartama. Legfőképpen pedig nem érkeznek el hozzá a képzési lehetőségekkel kapcsolatos információk.
Meggyőződésem, hogy a tisztelt Háznak ezt az összeget a legrosszabb helyzetben lévők számára meg kell adnia, hogy a tisztelt Ház nem dönthet úgy, hogy a leginkább rászorultakat egyetlen fillér nélkül hagyja.
Most pedig befejezésként hadd mondjam el, hogy néhány képviselőtársam azzal keresett meg, hogy nem tartják etikusnak azt, ha gyerekeket, fiatalkorúakat részesítünk munkanélküli-segélyben. El szeretném mondani, hogy korkedvezménnyel tizenhat évesek családot alapíthatnak, és a mostani statisztikák szerint egyre többen alapítanak tizenhatodik évük betöltése után családot. Tehát a törvény bizonyos esetben nagykorúnak tekinti őket. El szeretném még azt is mondani, hogy ha ezek a gyerekek nem járnak iskolába, akkor családi pótlékot nem kaphatnak. Tehát itt a törvény megint csak nagykorúnak titulálja őket. De ha mégis úgy döntünk, hogy a tizenhatodik évüket betöltöttek nem ifjúságnak, hanem gyerekeknek tekintendők, akkor oldjuk meg tizennyolc éves nagykorúságukig a rendszeres iskoláztatást és a tankötelezettséget. Tudom, hogy ez nagyon furcsa és extrém ötlet, de azt hiszem, ez lenne talán a kivezető út belőle. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me