SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)

Full text search

SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)
SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért jelentkeztem hozzászólásra ezen a ponton, mert ez valahol az általános és a részletes vita átmenetéhez tartozna, tudniillik nincsen módosító javaslatom, és nincsen semmi elvi közlendőm, azonban egy figyelemfelhívást szeretnék megfogalmazni.
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – nem túlságosan tisztelt régebbi köznevén TIT – rendelkezik komoly megyei szakmai felnőttoktatási infrastruktúrával és szervezési gyakorlattal. Ezt kívánjuk felajánlani a munkanélkülivé vált vagy fiatal, elhelyezkedni nem tudó polgártársainknak. Ebben az értelemben máris írtunk a megyei munkaerőközpontoknak.
Ehhez csak két szempontra szeretném felhívni a figyelmet. Ez csak infrastruktúra, az átképzés tartalmi és pedagógiai, pszichológiai – hiszen ezek is szóba jönnek – kérdéseit külön ki kell dolgozni a külföldi, főleg az NSZK tapasztalat szerint, ebben a potenciális, azaz leendő munkaadóknak kellene fontos szerepet vinniük, hiszen ők hozzák a technológiát, ők tudják, hogy mire kell a munkanélkülieket felkészíteni, nehogy itt valami általános és bizonytalan oktatás folyjon, aminek végeredményben nem sok hasznát látnák.
A másik szempont az, hogy még a pártállamnak a piacgazdaság irányába tett első, elég bizonytalan lépései során hallottam azt a magvas, kissé népies megállapítást, hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. A TIT megyei tanfolyami kurzusai általában önfenntartóak, de természetesen a frissen munkanélkülivé vált vagy elhelyezkedni nem tudó fiataloktól aligha lenne méltányos valamilyen tandíjat követelni, tehát ezt valahonnan ezért elő kell teremteni. De a meglevő infrastruktúra mellett és szervezési tapasztalattal ez lényegesen olcsóbban oldható meg, mint hogyha most ilyen tanfolyamokat ettől függetlenül szervezünk. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me