VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Képviselő Társaim! Tisztelt Elnök Úr!
Sajnos a miniszterelnök úr nincs jelen a viszonválasz elhangzásakor. Remélem, hogy az általam elmondottak eljutnak hozzá.
Terjedelmes és részletes választ kaptam. Alaposan áttanulmányoztam. Hosszú idő telt el az interpelláció benyújtása és a válasz között ahhoz, hogy a jogi szabályozás tendenciáiból is több mindent megtapasztaljak, ami az önkormányzati törekvések lényegére vonatkozik.
Szeretnék azonban a részletesebb válasz előtt két kérdést előzetesként felemlíteni. Sajnálatos, hogy a közigazgatás kialakításának kormányzati koncepciójára vonatkozólag interpelláció keretében kell tudakolózni. Sajnálatos, hogy ennek a rendkívül fontos témának az Országgyűlés nem szentelt oly módon figyelmet, hogy akár egy részletes politikai vita keretében részleteiben megvitatta volna a kormányzat törekvéseit. Erre ugyanis sem a kormányprogramban, sem a nemzeti megújulás részletes programjában nem találunk megfelelő iránymutatást.
Szeretném azt is elmondani, mégpedig előkérdésként, hogy az Országgyűlés felelősséggel tartozik az Alkotmány 19. szakaszának értelmében a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit illetően. Vajon miképpen tud a Parlament alkotmányos felelősségével élni akkor, ha a közigazgatásra vonatkozó kormányzati elképzeléseket csak részleteiben, egy-egy részkérdés kapcsán van alkalma megismerni, és az egészre vonatkozó elképzelésekkel nem tud megfelelő mélységben megismerkedni.
A miniszterelnök úr az eddigi szabályozás során történt kormányzati lépéseket pozitívnak minősítette. Többek között utalt arra, hogy javult a kormányzási munkamegosztás racionalizálása. Ennek egyik fontos intézményi garanciájaként említette a tárca nélküli miniszterek intézményének a bevezetését.
Úgy gondolom, hogy ennek a megítélésében szükségképpen eltér a véleményünk, de a közvélemény megítélése is eltér attól a pozitív értékeléstől, amelyet ennek kapcsán a miniszterelnök úr válaszában kifejtett, hiszen éppen a tárca nélküli miniszterek esetében a statútumokban nem koherensen meghatározott feladatok mutatnak rá arra, hogy igen gyakran a tárca nélküli miniszterek intézményében a koalíción belüli személyi politizálás lehetőségeit látta a Kormány, nem pedig a feladatok koordinálásának a jobbátételére irányultak ezek a javaslatok.
Szeretném elmondani azt is – amit a miniszterelnök úr válaszában szintén rendkívül pozitívan értékelt –, hogy a köztársasági megbízottak intézménye a fokozatos hatásköri szabályozás következtében egyre nagyobb politikai súllyal rendelkezik a közigazgatás egészén belül, és ez az önkormányzatok tevékenysége szempontjából igen kritikus lehet.
Szeretném elmondani azt is – reagálva a miniszterelnök úr válaszára a továbbiakban –, hogy nem értünk egyet az úgynevezett dekoncentrált szervek felállításának eddigi gyakorlatával. Szeretném elmondani, hogy például a legutóbb benyújtott Polgári Törvénykönyv módosításban is szerepel az úgynevezett kincstári jogügyi igazgatóságnak mint egy új szervnek a létesítése. Nem tudjuk, hogy vajon a Kormány hány ilyen szervet kíván, milyen feladatkörrel, milyen hatáskörrel felállítani, és összeségében ettől a közigazgatás egész rendszere miképpen formálódik, olcsóbb lesz-e a közigazgatás, hatékonyabb lesz-e a közigazgatás, vagy pedig egy túlburjánzó, széles, bürokratikus apparátus épül ki ennek nyomán.
Végezetül szeretnék arról szólni, hogy nem látjuk az önkormányzatok befolyásolási lehetőségét a dekoncentrált igazgatási szervek munkáját illetően, és sajnálatosnak tartjuk azt, hogy a Kormány az önkormányzattal és a közigazgatással kapcsolatos jogalkotás kimunkálásába a helyi, települési önkormányzatok érdekképviseleti szerveit nem vonta be megfelelően, a legnagyobb szerveket csak decemberben, a hatásköri törvény kimunkálásakor kapcsolta be. Nem a Kormány dolga az, hogy az egyes érdekképviseleti szervek legitimációját vizsgálja, azt elsősorban azoknak kell eldönteniök, akik ezeket a szerveket alkotják.
A Kormány kötelessége, hogy ezekkel a szervekkel konzultáljon, véleményüket kikérje. Összességében nem tudom elfogadni a miniszterelnök úr válaszát éppen azért, mert ez a tendencia számomra olyan centralizált, bürokratikus nagy államigazgatás, közigazgatás kiépítésének veszélyét idézi fel, amely nem támasztja alá a miniszterelnök úr levelének, válaszának első néhány gondolatát, miszerint a politikai rendszer átalakulása szükségképpen megszünteti a hatalmi monopóliumokat és hierarchiákat.
Számomra úgy tűnik ebből a tendenciából, hogy inkább ennek a reális veszélyével kell újra számolnunk. Ennek értelmében miután ezzel a tendenciával nem tudok egyetérteni, a miniszterelnök úr válaszát sincs módomban elfogadni. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me