MÓZS JÓZSEF (SZDSZ):

Full text search

MÓZS JÓZSEF (SZDSZ):
MÓZS JÓZSEF (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A vízellátással kapcsolatos közművekről kívánok röviden szólni, mint tipikus objektumokról, melyek sorsát a jelenleg tárgyalt törvény is érinti.
Az elfogadott hatásköri törvény értelmében a vízellátással kapcsolatos teendők ellátása helyesen a települési önkormányzatok hatáskörébe utaltatott. Ennek nyilván csak akkor van értelme, ha a szükséges eszközökkel és objektumokkal is rendelkeznek.
A törvény 20. §-a érinti ezen kérdéskört, amelylyel kapcsolatosak többek között az általam benyújtott módosító indítványok. A 20. § (1) bekezdés alatti passzusa a nem regionális vízi közművek önkormányzati tulajdonba adásával foglalkozik. Itt szükséges pontosítani, hogy a települési önkormányzatokról van szó, a későbbi zavarok elkerülése végett.
A 20. § (2) bekezdése kimondja, hogy a jelzett közművek, illetve közműrendszerek csak tehermentesen adhatók át. Mivel a nem regionális rendszerek esetében ez a kitétel nem merül fel, okkal feltételezhető, itt nem másról van szó, mint az átadás tényét meggátló kiskapu beépítéséről. A 2316-os számú módosító indítvány fel kívánja oldani ezt az ellentmondást.
A 20. § (3) bekezdése értelmében a regionális közüzemi vállalatokat az előterjesztő állami, miniszteriális vállalatként kívánja meghagyni. Mindez szellemében ellentétes az önkormányzati törvény 107. §-ának (6) bekezdésével is. Idézem: "A több helyi önkormányzat szükségletét kielégítő közüzemi és kommunális vállalatok, továbbá a közművek települések közötti létesítményei, építményei és a települések közötti helyi közutak, ha az érintett önkormányzatok másként nem állapodnak meg, a vagyonátadó bizottságok döntése alapján a megyei önkormányzatok tulajdonába vagy az érintett települési önkormányzatok közös tulajdonába kerülnek." Az erre vonatkozó módosító indítványunk – amit demonstratív céllal Zsebők Lajos MDF-es képviselővel közösen nyújtottunk be – ezt az ellentmondást hivatott kiküszöbölni összhangot teremtve az önkormányzati, a hatásköri, valamint a jelenleg tárgyalt törvény között.
Tisztelt Országgyűlés! Én úgy látom, túlzott leegyszerűsítés az állam és az önkormányzatok szembenállásaként tekinteni a vagyon felosztásának kérdéseit. Én úgy látom, bonyolult érdekek állnak itt szemben, amelyek nem mindig azok, aminek mutatják magukat. Ütköznek az érdekei a települési és a megyei önkormányzatoknak, a megyei jogú városok esetében például kirívóan. Utalok a volt megyei tanácsi alapítású vállalatok áldatlan helyzetére, illetve a volt szovjet ingatlanok körüli sajnálatos huzavonákra. Említhetnék egyéb ingatlanokat, illetve hatásköröket is.
Az apparátusi érdekek kormányzati érdekként jelennek meg a miniszteriális közművállalatok esetében. Itt valójában vazallusokról és íróasztalokról van szó, elhallgatva az áldatlan pazarlást, ami óhatatlanul az állami vállalatok esetén jelentkezik. Kérdés, a döntéshozók mennyire képesek ezen átlátni, illetve ennek ellenállni.
Tisztelt Képviselőtársak! Igyekeztem mellőzni az aktuálpolitikai meggondolásokat, és igyekeztem ragaszkodni a legkisebb rossz elvéhez. Kérem, ezt fontolják meg, és támogassák a módosító javaslataimat. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me