ZSUPOS LAJOS (MDF)

Full text search

ZSUPOS LAJOS (MDF)
ZSUPOS LAJOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat fontosságát és időszerűségét, úgy gondolom, nem lehet eléggé hangsúlyozni. Azt gondolom, nyilvánvaló, hogy a törvényjavaslatnak két fő célja van. Az első, ahogyan az expozéban is elhangzott: az állami tulajdon megtisztítása, hibátlanná tétele. A második az egyházak működési feltételeinek biztosítása, teljesíteni a potenciális cselekvőképességüket. Erre ma különösen nagy igény mutatkozik, mert a folyamatban lévő és a ránk váró társadalmi változások fájdalmas terhet rónak a lakosság nagy többségére. Az emberek egy részének teherbírása már ma is a határon van, számolni kell azzal, hogy mind több család kerül krízishelyzetbe. Hogy ezek a családok milyen veszteségek árán jutnak túl a nehézségeken, az attól is függ, milyen segítséget kapnak, hány kéz nyúl feléjük, hogy részben anyagi javakkal, másrészt erkölcsi hittel, kitartással segítsék őket.
Úgy gondolom, ebben a nemes, de rendkívül nehéz feladatnak a megoldásában sok segítséget adhat az egyház a maga történelmi tapasztalatai révén. Ahhoz azonban, hogy ezt a szolgálatot kellő hatékonysággal tudja végezni, olyan helyzetbe kell hozni, hogy képes legyen a hitben lévő energiáit kifejteni, vagyis megfelelő anyagi javakkal ellátni ahhoz, hogy a vállalt feladatát ellássa.
E törvényjavaslat hivatott arra, hogy a különböző felekezetek korábban volt tulajdonaikat részben vagy egészében visszakaphassák. A visszaigényelt tulajdon minden esetben egy feladatkör ellátásához kötődik. Ebből eredően csak olyan tulajdonok jöhetnek számításba a visszaadásnál, melyek az egyház által ma elvállalt feladatok teljesítését segítik.
Úgy gondolom, nekünk mint legfőbb választott testületnek pártállásra való tekintet nélkül kötelességünk segíteni minden olyan szervezetet, mely az elesetteket, a társadalom perifériája szorultakat akarja gyámolítani.
Magam mint egyéni képviselő ilyen megfontolások alapján ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me